Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският университет отне званието „доктор хонорис кауза“ на четирима души

Снимка: архив

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обяви, че е взел решение да отнеме почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Ханс Франк, Бернхард Руст, Евалд Роберт Валентин фон Масов и Едуард Колрауш.  

Ханс Франк, удостоен със званието „доктор хонорис кауза на правните науки“
 през май 1933г., е бил личен юридически съветник Хитлер. През октомври 1939 г.,  става генерален губернатор на окупирана Полша и е отговорен за убийството на стотици хиляди поляци и депортирането на полските евреи. На Нюрнбергския процес е осъден на смърт чрез обесване за  военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Бернхард Руст е удостоен със званието „доктор хонорис кауза на философските науки“
 през октомври 1940 г. Преди това, като министър на науката, възпитанието и народното образование от 1934 г., уволнява 1000 университетски преподаватели (евреи, социалдемократи и др.), ограничава академичното самоуправление и въвежда националсоциалистически дух и нацисткия поздрав в училищата.  От 1940 г. е групенфюрер на СА
(щурмовите отряди). Самоубива се в навечерието на капитулацията на Германия.

Евалд Роберт Валентин фон Масов получава званието „доктор хонорис кауза на правните науки“
 през май 1939 г. Той е генерал-майор от пруската армия, а по време на Балканските войни е изпратен в българския генерален щаб. През 1929 г. се запознава с Хитлер и по-късно става член на Националсоциалистическата германска работническа партия. От 1932 г. започва кариера в СС и през 1939 г. достига до СС групенфюрер и генерал-лейтенант. След смъртта му е погребан с почести от СС и е почетен с венец от Хайнрих Химлер.

Едуард Колрауш става „доктор хонорис кауза на правните науки“
 през май 1939 г. Юрист и ректор на Хумболд университет (по това време Фридрих-Вилхелм университет) от 1932 до 1933 г. Той е един от създателите на Нюрнбергските закони, които полагат юридическата основа на антисемитската и расистката идеология на националсоциалистическата държава.

Отнемането на почетните звания е било предложено на ректора на Софийския университет с писмо от Леа Коен, председател на Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца. Взето е след сериозна проверка на изнесените в писмото данни и с убеждение, че авторитетът на академичното заведение не позволява негови почетни доктори да бъдат лица, свързани с идеология на омразата или извършили престъпления, се казва в съобщение на ръководството на Софийския университет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25