Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският университет отне званието „доктор хонорис кауза“ на четирима души

Снимка: архив

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обяви, че е взел решение да отнеме почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Ханс Франк, Бернхард Руст, Евалд Роберт Валентин фон Масов и Едуард Колрауш.  

Ханс Франк, удостоен със званието „доктор хонорис кауза на правните науки“
 през май 1933г., е бил личен юридически съветник Хитлер. През октомври 1939 г.,  става генерален губернатор на окупирана Полша и е отговорен за убийството на стотици хиляди поляци и депортирането на полските евреи. На Нюрнбергския процес е осъден на смърт чрез обесване за  военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Бернхард Руст е удостоен със званието „доктор хонорис кауза на философските науки“
 през октомври 1940 г. Преди това, като министър на науката, възпитанието и народното образование от 1934 г., уволнява 1000 университетски преподаватели (евреи, социалдемократи и др.), ограничава академичното самоуправление и въвежда националсоциалистически дух и нацисткия поздрав в училищата.  От 1940 г. е групенфюрер на СА
(щурмовите отряди). Самоубива се в навечерието на капитулацията на Германия.

Евалд Роберт Валентин фон Масов получава званието „доктор хонорис кауза на правните науки“
 през май 1939 г. Той е генерал-майор от пруската армия, а по време на Балканските войни е изпратен в българския генерален щаб. През 1929 г. се запознава с Хитлер и по-късно става член на Националсоциалистическата германска работническа партия. От 1932 г. започва кариера в СС и през 1939 г. достига до СС групенфюрер и генерал-лейтенант. След смъртта му е погребан с почести от СС и е почетен с венец от Хайнрих Химлер.

Едуард Колрауш става „доктор хонорис кауза на правните науки“
 през май 1939 г. Юрист и ректор на Хумболд университет (по това време Фридрих-Вилхелм университет) от 1932 до 1933 г. Той е един от създателите на Нюрнбергските закони, които полагат юридическата основа на антисемитската и расистката идеология на националсоциалистическата държава.

Отнемането на почетните звания е било предложено на ректора на Софийския университет с писмо от Леа Коен, председател на Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца. Взето е след сериозна проверка на изнесените в писмото данни и с убеждение, че авторитетът на академичното заведение не позволява негови почетни доктори да бъдат лица, свързани с идеология на омразата или извършили престъпления, се казва в съобщение на ръководството на Софийския университет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43