Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Петрович-Врачанска: Професията композитор не е приоритет на силния пол

Снимка: © Kaupo Kikkas

На 8 март – Международния ден на жените, за първи път в своята история музикалното общество на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) организира „Ден на жените в музиката“. Заедно с още 400 радиостанции от 38 държави, БНР се включва в празника, посветен на високите постижения на жените в музикално- изпълнителското изкуство и композирането на музиката. През целия ден нашата медия, както и всички други обществени радиостанции, членуващи в EBU ще излъчват музика, създадена и изпълнена от жени във всички жанрове.

Като част от този празник Радио България ви предлага среща с Албена Петрович-Врачанска – композитор и активен организатор на музикални събития в Люксембург, където живее и твори повече от 25 години. Сред наградите, които е получила за своята многолика дейност, е провъзгласяването ѝ за Рицар на Ордена за заслуги на Великото херцогство Люксембург (l’Ordre de Mérite du Grand-Duché de Luxembourg). Артистичен директор е на фестивалите New Classic Stage и Les Concerts du Foyer Européen в Люксембург.

Албена е завършила НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София. По-късно заминава за Люксембург, където специализира съвременни композиционни техники, музикален анализ и компютърна музика. Автор е на повече от 600 музикални произведения в различни жанрове, част от които са публикувани от издателствата Schott Music International, Еditions Octanphare и Luxembourg Music Publishers. Творбите ѝ са изпълнявани в САЩ, Бразилия, Австралия, Андора, Германия, Русия, Италия, Франция, Испания, Португалия, Белгия, Холандия, Швейцария, Дания, Австрия, Хърватска, Словакия, Словения, Чехия, Сърбия, Македония, Гърция и др. Независимо от многобройните си ангажименти, никога не е прекъсвала връзката си с България. Тъй като разговаряме в навечерието на 8 март, не бива да пропуснем въпроса как отбелязва празника. „Спомням си, че като дете в България много тържествено празнувах Деня на майката“ – е нейният отговор. Днес – вече утвърден композитор, обикновено го отбелязва с участия в концерти, на които звучат творби от жени-композитори. Албена не споделя мнението, че професията ѝ е приоритет на силния пол.


„Когато започнах да уча композиция в Музикалната академия в София, нямаше нищо необикновено в този факт, имаше и други студентки по композиция – разказва тя. – Едва когато заминах „на Запад“ разбрах, че много рядко се срещат жени в тази професия. Това ми помогна може би да бъда забелязана в началото на моята кариера. След това нещата се промениха, днес има много жени композитори. Аз самата се старая да развивам у младите интерес към творчеството. През 2010 г. с подкрепата на люксембургското Министерство на културата основах конкурса Artistes en Herbe за деца-композитори, който все още е единствен по рода си в Европа. В него са определени три възрастови групи в секция Junior – до 11 г., до 15 г. и до 19 г. А секция Senior е предназначена за възрастни, но композициите трябва да са с педагогическа насоченост и да предоставят възможност на младите музиканти да се докоснат до съвременната музика и да се развиват. Тази година срокът за изпращане на творбите е до 10 март. Вече получихме огромно количество произведения, които журито ще може да разгледа. Постоянно работя заедно с българските музикални институции и с български колеги. Много често световните премиери на мои произведения са в България. По покана на Старозагорската опера написах две едноактни опери, изпълнени за пръв път 2018 г. Постоянно си сътрудничим с ppIANISSIMO – един от малкото фестивали за съвременна клавирна музика. Този културен форум няколко пъти е причина да напиша нови произведения. След по-малко от месец в рамките на ppIANISSIMO ще бъде представена моята радио опера „Синьото пиано“. Имам и много плодотворно сътрудничество с Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Благодарна съм на родината си за тези възможности. Благодарна съм и на Люксембург, където имам прекрасни условия за работа, така че съвсем естествено се получава тази моя „двустранна реализация“ между страната, в която съм родена и съм получила образованието си и държавата, в която живея.


В никакъв случай не приемам себе си за успяла жена. Имам много награди, но не мога да кажа, че точно те са определящи за един композитор. За творческия дух няма пауза. Не можеш да си кажеш – постигнах този и този успех, сега спирам. Ние постоянно се стремим да реализираме нови и нови неща. Неспокоен е животът на артиста.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet излизат пред софийската публика

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet представят „Гласове и струни“ в столичната зала „България“. След успешно представяне в Италия в градовете Белуно и Венеция в началото на февруари 2024, изпълнителите отново се събират пред..

публикувано на 12.03.24 в 18:54

"Напред" – рок завръщането на Тома Здравков

След редица интересни изживявания в различни жанрове и на различни сцени, беше въпрос на време Тома Здравков да се завърне към суровото рок звучене с нова песен. И както говори заглавието ѝ – "Напред" – натрупал разнообразен опит, Тома продължава..

публикувано на 12.03.24 в 10:15

Виена е първата спирка от европейското турне на БТР - вижте и останалите

За една от най-известните и любими български рок групи - Б.Т.Р., 2024 г. ще премине под знака на тяхната 30-та годишнина. Музикантите поставиха началото на своя юбилей с голям концерт в края на миналата година в зала 1 на НДК, който премина при..

публикувано на 09.03.24 в 10:15