Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът на медсестри – обосновани синдикални искания или уличен рекет

Снимка: БГНЕС

В момент на високи обществени тревоги около опасността от разпространение на коронавирус, сектор „Здравеопазване“ е разтърсен и от социални тежнения. Медицински сестри продължават да протестират с искане за увеличаване на заплащането им, обещано още миналата година. Протестът кулминира в четвъртък срещу петък с демонстративна окупация на една от залите на парламента. В същия момент КНСБ предприема нови преговори за по-високи работни заплати в целия сектор "Здравеопазване". След сключването на Националния рамков договор, ще се сключват и договори с новите страни-контрагенти на Здравната каса, и едва тогава ще се уточнят заплатите на медицинските сестри в болничната помощ.

КНСБ изчислява, че за да бъдат повишени до 900 лв. заплатите на всички медицински специалисти, работещи в детското и училищното здравеопазване, са нужни 8,5 млн. лв. Всъщност, към момента нивото от 900 лв. вече е постигнато за медицинските сестри в детските ясли в 26 общини и в училищните кабинети в 31 общини. КНСБ дори твърди, че в Бургас, Кнежа, Сандански, Сопот, Бяла и Добрич възнагражденията вече надхвърлят 900 лв. По-ниски възнаграждения, между 610 и 700 лв., продължават да получават медицинските специалисти в яслите в 40 общини и в училищата в 65 общини.

В София, където работят 2 000 от общо 11 000 сестри в цялата страна, е договорен ръст от 264 лв., но колективният трудов договор със столичната община още не е подписан. Общините дофинансират по-високите заплати на медицинските специалисти, но на много места не могат да бъдат подписани колективни договори с кметовете заради недостиг на средства.

По последни данни, предоставени от Националния синдикат на средния медицински персонал във Франция, една начинаеща медицинска сестра там получава средно 1700 евро брутна работна заплата /1450 евро нетна/. Според тамошните браншови организации има сериозно намаление на тези заплати в сравнение с 90-те години на миналия век, когато тези медици са вземали два пъти минималната работна заплата за страната, а сега нетните им възнаграждения са намалели до 1,2 минимална работна заплата. Във Великобритания медицинските сестри вземат брутни възнаграждения от порядъка на 2000 паунда, или около 2300 евро. Средните възнаграждения на медицински сестри и фелдшерите в Германия надвишават минималната заплата с около 13% , а в Испания с 28%.

В края на миналата седмица протестите на медсестрите кулминираха с драматична блокада на част от парламента от няколко сестри. Трябва обаче да отбележим, че КНСБ и Българският лекарски съюз се разграничиха категорично от тези крайни действия. Синдикатите дори открито призовава правителството да не се поддава на уличен рекет и окачествяват действията на въпросните медицински сестри като „анархосиндикализъм“.

На парламентарния контрол в петък проблемите в здравеопазването предизвикаха доста разгорещени дебати. Дори от опозицията бе казано, че искането на някои медицински сестри за възнаграждения, равняващи се на две минимални за страната работни заплати, е абсолютно невъзможно за изпълнение, защото би противопоставило една социална група на друга.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева отново потвърди, че правителството няма да приеме условията на барикадиралите се в парламента медицински сестри, но продължава да е готово за цивилизован диалог със съсловието. Така, след месеци протести и дебати, проблемът остава отворен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Габриел предложи състав на новото правителство

След изнервени преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ до последната секунда предложената за поста министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев първия проучвателен мандат изпълнен – с предложени имена на министри...

публикувано на 19.03.24 в 17:20

България подкрепя евробъдещето на Западните Балкани според собствените заслуги

Европейската интеграция е най-добрият отговор на рисковете за стабилността в региона на река Дунав. Такава е категоричната позиция на България, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на Деветата конференция на..

публикувано на 19.03.24 в 15:45

МС: България не признава резултатите от изборите в окупираните територии на Украйна

"Проведените през последните 3 дни президентски избори в Руската федерация са поредното доказателство за нарастващия натиск срещу опозиционни политици, неправителствени организации, независими медии и критици на режима в Кремъл. Нарушенията на..

публикувано на 18.03.24 в 17:30