Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимка от въздуха на 100 години показва една неузнаваема София в началото на XXв.

Пространството между Канала, "Цар Освободител" и "Александър I" в уникална въздушна снимка, най-вероятно направена през 1925г.
Снимка: Стара София

С навлизането на дрон-фотографията днес не е трудно да намерим снимки на любими градски пространства от въздуха. Колко по-ценно обаче е да видим центъра на столицата през 20-те години на миналия век, сниман от самолет? Такъв кадър публикуваха неотдавна в блога "Стара София". На него е видимо „сърцето на града“ - пространството между булевардите "Цар Освободител", "Евлоги Георгиев" и "Александър I" в столицата. На фотографията можем да видим някои запазени елементи на централната градска част, които съществуват и сега. На 100 годишната снимка се вижда църквата "Св. Седмочисленици" на мястото си на ул. "Граф Игнатиев", но любимата на софиянци градинка пред нея все още я няма. Вместо нея там има ... затвор. От "Стара София" припомнят, че това са помещенията за каторжници към Черната джамия, които са разрушени през 1926 година. Емблематичното място за срещи в града „Попа“ - кръстовището между улица "Граф Игнатиев" и булевардите "Васил Левски" и "Патриарх Евтимий", трудно може да бъде разпознато върху кадъра. Там обаче се вижда къща на инж. Момчилов, позната ни като „Нотариата“ днес. Далеч от днешния си вид е и площад "Славейков", а Ректоратът на Софийския университет е представлявал само първоначален изкоп, който се вижда върху тази снимка, направена от самолет над София. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00