Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не достигат маски и дезинфектанти в цялата страна

Снимка: БГНЕС

В условията на извънредно положение и все по-строги мерки, наложени от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, в малките общини все още не достигат маски и дезинфектанти. За опасността от заразяване заради липсата на елементарни хигиенни средства алармират лекари, общински служители и хора от социалния патронаж.

“Осигуряването на предпазни средства и на дезинфектанти е най-големият ни проблем – коментира пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. – Социалните предприятия започнаха да шият маски, но все още няма регулация на доставките.”

Друг сериозен проблем, според Силвия Георгиева, е че завърналите се от чужбина не спазват наложените ограничения.

За да достигат храна и лекарства до възрастните хора – самотни, болни и в затруднено положение, общинската услуга “Домашен социален патронаж” ще бъде реорганизирана във всичките 265 общини. В това време повечето кметства откриха центрове за доставка на храна и лекарства с помощта на доброволци.

Други мерки, които предприема Националното сдружение на общините, засягат премахването на таксите в детските градини, докато трае извънредното положение; освобождаването от наем на търговските обекти с прекратена дейност в общински помещения; преустановяването на практиката за спиране на водата от общински ВиК дружества при неплатени сметки.

“Системно информираме за промените в правилата и сроковете, свързани с изпълнението на европроекти – каза още Силвия Георгиева. – Това е много важно в момента, тъй като по голяма част от проектите сроковете се отлагат и удължават. Очакваме верификация на средства и затова максимално бързо се стараем да информираме общините.”

Междувременно от Регионалната здравна инспекция и от Инспекцията по труда в Ловеч обявиха, че започват проверки в предприятията, за да установят дали работодателите са създали безопасни условия на труд на своите служители във връзка с коронавируса.

Броят на заразените с коронавирус в Смолянска  област (Южна България) расте – трима души от различни населени места вече са дали положителен резултат. Над сто човека пък подлежат на карантина, тъй като са се завърнали от европейски държави. Сънародниците ни продължават да си идват най-вече от Англия, Германия и Испания.

Близо сто са и българските граждани, завърнали се от рискови държави в южнобългарския град Кърджали. Екипи от полицаи и медицински специалисти вече правят проверки на адреси на българи, пристигнали от чужбина. Разкрита е и гореща телефонна линия за подаване на сигнали за спазване на противоепидемичните мерки. Разредени са  автобусните линии от междуселищната мрежа.

Шестима души – четирима от които медицински лица, са с потвърдени проби за коронавирус в Бургас. В града се разиграва драма и с 26 бедстващи грузинци, неможещи да напуснат страната, тъй като Турция отказва да им осигури зелен коридор. На други осем грузински граждани в Бургас е наложена карантина.

От  областния град Ямбол (Югоизточна България) идва новината за предстоящото разкриване на второ отделение по реанимация в областната болница. В него ще бъдат лекувани единствено тежкоболните пациенти с коронавирус. Лечебното заведениеразполага с осем апарата за дихателна вентилация, поръчани още четири, които се очакват до месец. Засега в общината няма регистриран пациент с Сovid-19. По-голямата част от жителите на града спазват наложените мерки, улиците са пусти, въведените часове за пазаруване в аптеките и хранителните магазини също се приемат добре.

В курортния Велинград е въведен вечерен час - след 20 часа е забранено излизането по улиците на града на малолетни и непълнолетни лица без придружител.  Забранени са и посещенията на детски площадки, паркове и спортни игрища, с цел ограничаване на струпването на хора.

Една от мерките на Столичната община срещу разпространението на коронавируса включва миенето на улици и подлези с дезинфекционни препарати. “Гражданите на София да преместват автомобилите си, когато получават съобщение за миенето на улиците”, призова Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат. В противен случай техните улици няма да бъдат дезинфекцирани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Калин Стоянов

Аерогарите са готови за влизане в Шенген по въздух

Вътрешният министър Калин Стоянов се увери на място в готовността на аерогарите за влизането на България в Шенген по въздух от 31 март. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще..

публикувано на 26.03.24 в 17:48

INSAIT е сред водещите световни институти работещи над изкуствения интелект

Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR- най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Успехът нарежда страната сред първите десет в Европа, съобщи пресцентърът на Министерството на..

публикувано на 26.03.24 в 15:54

Всеки от нас вече е потенциален инвеститор, дори с малка сума от заплатата си

В съвременния свят вече не е достатъчно да познаваш отделните парични единици на държавите и да знаеш как техните валути се съотнасят спрямо българския лев. Обръщането на лева в евро и обратното отдавна не решава нашите финансови проблеми и не е част от..

публикувано на 26.03.24 в 13:40