Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виртуалните разходки - туризъм по време на COVID-19

Все повече компании избират виртуалните турове, за да ни представят своите дейности и бизнессгради. Но многобройни туристически забележителности от България, Европа и света също могат да грабнат вниманието ни от дома – достатъчно е да въведем само няколко ключови думи в глобалната мрежа.

В условията на COVID-19 много музеи и галерии предлагат виртуални разходки на интернет страниците си, за да може потребителите да разгледат богатите им колекции от картини и артефакти, докато стоят затворени между четири стени без възможност да пътуват.

За създаването на туровете, както и на различни приложения и продукти, се грижат специалисти, които развиват онлайн присъствието на компаниите и на културните институции. Много от тези екипи се ръководят от българи, чиито офиси се намират в страната ни. Такава е и фирмата на Явор Бонев, създадена преди девет години.

“Тогава се бях върнал от Нова Зеландия, където работех в различни архитектурни студия – разказва той. – Попаднах на нова технология, разработена от датска компания – тя използваше стъклени пирамиди, в които се слага истински обект, около който да се завърти холограма. Фирмата беше обявили конкурс за анимация за своя продукт, тъй като все още нито една компания не правеше подобно нещо. Спечелих второто място, заминах за Копенхаген и с датчаните решихме да работим заедно.”

Явор и екипът му създават повече от сто проекта, първият от които за световен производител на бира. През 2011 г. с помощта на холограмната анимация, позната ни от филмовата сага “Междузвездни войни”, те успяват да накарат бутилката да се върти и „съживяват“ етикета. Така откриват все още незаета ниша на пазара и постепенно се превръщат в компанията, осъществила най-много проекти с помощта на този вид анимация.

Специално място в портфолиото на Явор Бонев заемат и виртуалните разходки. Сред тях най-популярни са туровете във Виена и във френското село Шампан. Създаването на VR разходката в австрийската столица отнема на екипа цели десет месеца.

“Виенският проект не е достъпен в интернет – продължава разказа си Явор Бонев. – Идеята е той да бъде провеждан в автобуси, които да пътуват до различни точки в града – след даден сигнал да сложиш очилата си и да се потопиш в миналото. Например можеш да спреш пред двореца “Хофбург” или пред катедралата „Свети Стефан“, както и да се озовеш на същото място, но преди 300 години. Така ставаш свидетел на ключови моменти от историята на държавата и града. Снимахме на зелен екран в България с помощта на екип от 80 души. Докараха ни костюми от австрийските музеи, а за битките използвахме войници и коне. Въобще разполагахме с всичко необходимо за една филмова продукция. Накрая комбинирахме сниманото с декори, направени чрез компютърна анимация.”

Следващото предизвикателство отвежда Явор и екипа му 17 века назад в древния, но и вечен град Пловдив. Целта им е да покажат как е изглеждала някога Епископската базилика с помощта на виртуалната реалност и анимацията. И за да бъде реалистично преживяването, те разговарят с историци, археолози и реставратори, за да научат историята на древния храм, от който до днес са оцелели само фрагменти. Благодарение на тях обаче виртуалната възстановка успява да покаже и най-малките детайли от интериора на базиликата.

За съжаление, необходимата за виртуалния тур апаратура все още не е доставена в Пловдив, а извънредната ситуация заради коронавируса допълнително ще отложи нейния монтаж.

В момента екипът работи по още една възстановка – на изчезнал български замък. Планира също така да се заеме с виртуални уроци, които да помагат на учениците да усвоят физичните закони, химичните елементи и приложението им. А защо не и историческите факти от страниците на българската и световната история.

Още от категорията

Хотелиери в Банско - оптимисти за сезона, въпреки плахите резервации

Макар рестриктивните мерки в Европа и по света във връзка с пандемията от Covid-19 да стават все по-строги, хотелиери и собственици на къщи за гости в пиринския курорт Банско са оптимисти за предстоящия зимен сезон. Постоянно растящият брой..

публикувано на 03.11.20 в 10:28

Министерството на туризма популяризира дебрите на Западна Стара планина

В поредния си клип от инициативата за популяризиране на малко познати места у нас, Министерството на туризма представя природата на Западна Стара планина. Само на 160 км от София за любителите на природата районът предлага 5 екопътеки, като една от..

публикувано на 28.10.20 в 22:50

Мистика и природни феномени в Брезнишко

Множество църкви от различни епохи и прекрасна природа - с това се гордее районът на град Брезник. В наши дни някои от старините тънат в забрава и единствено нащърбените им руини напомнят за някогашния им разцвет. Други са устояли на времето и..

публикувано на 27.10.20 в 10:12