Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Напусна ни Симеон Щерев – един от големите джазмени на България

Снимка: БГНЕС

На 26 март почина проф. Симеон Щерев –Банана – флейтист, педагог и композитор, един от най-големите джаз музиканти на България. Роден е на 24 октомври 1943 г. в София. Започнал като класически музикант, той завършва НМА в София, в класа по флейта на проф. Йордан Киндалов. А преди това, 10-годишен, се изявява в акордеонен състав към Двореца на пионерите. Той е сред основателите на легендарния  „Джаз квартет „Фокус’65”, създаден по идея на сатирика Радой Ралин. През 1967 г. тази формация печели световно признание с участието си на джаз фестивала в Монтрьо, където българските музиканти получават наградата на критиката. През 1968 г. Симеон Щерев – Банана е определен за най-добрия джаз флейтист в Европа, а немското списание „Джаз подиум” го поставя на второ място в света. Името му години наред се появяваше в първите позиции на световни класации. Беше на сцената повече от 60 години. Има стотици записи за БНР и БНТ в различни жанрове, издал е и самостоятелни албуми. Десетилетия беше и преподавател по флейта в Естрадния отдел на НМА в София, а много от студентите му станаха негови сценични партньори. Дълги години работеше в тясно сътрудничество с Биг бенда на БНР. Свирил е със световноизвестни музиканти, сред които Мейнард Фергюсън, Чик Кърия, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър, Милчо Левиев и др.


Още от категорията

За мечтите и успехите на едно българско семейство в Бостън

Елена Колева и Пламен Карадонев са първите българи − преподаватели във факултетите по пиано и пеене на Berklee College of Music. Напускат България преди 19 години, за да учат джаз в САЩ. Мечтата им е да успеят в родината на любимата си музика...

публикувано на 30.05.20 в 06:55

„Оренда“ – един малък български хор в Париж

В анонса към концертните програми на „Оренда“ четем: „Дванадесет певици - като 12-те деления на часовника, като 12-те месеца на годината и 12-те лунни цикъла... Това число, смятано за космическо, като точка на извечната хармония, символизира в някои..

обновено на 25.05.20 в 07:53

Детският хор на БНР на 60 години

„Концертът в зала № 1 на НДК, посветен на годишнината, се отлага, но нека бъдем заедно в мислите си на този ден – настоящи и бивши хористи, в България и по света. И нека запазим високия дух, на който сме се научили тук, в Детския радиохор“ – призовава..

обновено на 24.05.20 в 10:43