Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволците на БЧК – хуманните „войници“ в служба на обществото

Снимка: БГНЕС

„Доброволчеството е най-голямата сила на организацията ни“, заяви председателят на БЧК акад. Христо Григоров. „Независимо от карантината, в момента ние храним 320 хил. българи със средства от една европейска програма. Това става чрез 300 пункта, в които 9 хил. доброволци непрекъснато работят и разнасят храната до нуждаещите се − болни и неподвижни хора. Нека вземем и последния пример с шофьорите на българо-турската граница − десетки доброволци на БЧК раздаваха храна на тези попаднали в безизходица хора“ − обясни председателят на БЧК пред агенция „Фокус“ и призова хората не само да бъдат доброволци и да участват във фондонабирателните кампании, но и когато имат възможност да даряват кръв.


След като беше въведено извънредното положение към средата на март в България, доброволците на Българския червен кръст се заеха и с още една важна задача − доставка на храни и лекарства за самотни възрастни хора и инвалиди в различни населени места из страната. Заявката за посещение е по телефон, а после доброволците взимат списъка с необходимите неща от хората и се отправят към магазините и аптеките, за да ги набавят. Тази помощ идва навреме и стотици българи разчитат на доброволците за оцеляването си в този труден момент. Така е и в Шумен, където има около 60 доброволци, гарантирали своята готовност да извършват ежедневно посещения на адреса на нуждаещите се.

Двама от най-младите доброволци на БЧК са Цветан Герасимов и Бетина Белчева, срещата с тях е чрез БНР- Радио Шумен.

„Аз съм доброволец на БЧК от 14-годишната си възраст, т.е. вече 4 години. Смятам, че всеки човек в даден момент има нужда от помощ, а има друг човек, който със сигурност има възможност да му помогне. Всеки би могъл да направи добро, стига да иска, разбира се“.

Доброволчеството е свързано и с определяне на приоритети. На първо място е образованието, а в централата на БЧК Бетина и Цветан отиват, когато приключат учебните си задължения.

„Сами трябва да си помагаме, а не да чакаме само на държавата – категоричен е 18-годишният Цветан Герасимов от Шумен. Това беше личната ми мотивация да помагам, защото положението е трудно, не само за всеки от нас, но и за държавата. Хората трябва да си останат по домовете и ние трябва да подпомогнем това, като ограничим излизането им. В моменти като този трябва да сме по-единни от всякога. От БЧК напълно се грижат за безопасността на доброволците. Нашата безопасност е на първо място, за да тръгнем по домовете на хората. Предоставят ни се ежедневно маски, ръкавици, отличителните знаци на БЧК. “

Редактор: Гергана Манчева

Снимки: БТА, БГНЕС и личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25
Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00