Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 24

| обновено на 01.04.20 в 00:45
Снимка: БГНЕС

Български депутат - с положителна проба за коронавирус
Народният представител от ДПС Хасан Адемов е с позитивен тест за COVID-19, съобщи на извънреден брифинг председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваТя обясни, че на всички народни представители трябва да бъдат направени тестове. Създадена е организация и предстои това да стане в две здравни заведения, в сряда, 1 април. В четвъртък ще бъдат тествани и всички останали служители на Народното събрание – квестори, шофьори, стенографи, които са и контактна група на народните представители.  

Отмениха задължителното носене на предпазни маски
Поради липса на обществен консенсус здравният министър Кирил Ананиев отмени задължителното носене на защитна маска на открити и закрити обществени места. „Горещо препоръчваме хората да използват маските ежедневно, след като напуснат своя дом. Носенето на маска е възможност да се избегне въвеждането на по-строги ограничителни мерки“, заяви министърът. Държавата ще закупи 1 млн. предпазни маски за социално слабите граждани и тези, които нямат възможност да закупят в магазините и аптеките. Имаме договорени 2 млн. маски от Китай и до седмица очакваме да дойдат, каза Ананиев. Още за маските и решението на министъра четете ТУК.

399 са потвърдените случаи на COVID-19 в България
По данни на Националния оперативен щаб, новите лабораторно доказани случаи са 20, като 19 от тях са в София, а един в близкия до столицата град Перник. 146 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени в болнични условия, като 14 от тях са интубирани. От общия брой на потвърдените случаи 20 души са медицински персонал. Графика с процентното нарастване на заразените за ден – ТУК.

Законопроектът за актуализацията на бюджета е внесен за разглеждане в парламента
В поправките е заложен таван на новия държавен дълг от 10 млрд. лв. при 2,2 млрд. лв. в досегашните текстове. Очаква се дефицитът в хазната да достигне 3,5 млрд. лв., което прави 2,9% от Брутния вътрешен продукт. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че проектът за бюджетни промени е съобразен с най-отрицателния сценарий за развитие на кризата с коронавируса. Той добави, че данъците няма да се повишават, въпреки предстоящото увеличаване на дълга и на дефицита. Заради кризата с COVID-19 финансовият министър очаква спад на икономиката с 3% и увеличаване на безработицата с два процентни пункта.

63 средни и големи предприятия в България са засегнати от извънредното положение
В тях работят над 37 хил. служители, установява проучване на КНСБ за социалното напрежение във фирмите и учрежденията и последствията от ефектите на пандемията. Според данните 78% от засегнатите фирми пускат служителите си в платен отпуск, 22 на сто в неплатен, а 13% ги съкращават или това предстои да бъде направено. Най-пострадалите сектори – извън ресторантьорството, хотелиерството, туризма и кафетерийната сфера, са преработващата и леката промишленост, автомонтьорството и културата.

Лекарите ще имат ръководство с успешни стратегии срещу COVID-19
Медицинският експертен съвет към правителството подготви доклад с успешните български и световни стратегии за справяне с коронавируса. Своеобразното ръководство от 200 страници ще бъде представено за одобрение в здравното министерство и след това ще бъде на разположение на лекарите в цялата страна. Докладът, който се позовава на сериозни публикации на медицински специалисти от цял свят, ще бъде качен на специален сайт и постоянно ще се обновява.

Липсата на медицински персонал създава проблем при карантината
Асоциацията на българските медицински сестри настоява да спре движението на медицински персонал между различни здравни заведения. Повсеместна практика е лекари и здравни работници в България да работят в 2-3 различни болници, което е начин за разпространяване на коронавируса, каза Димитрия Димитрова, съучредител на Асоциацията. „Персоналът се смесва, а това смесване на персонала при една карантина е меко казано безотговорно“, обясняват здравните работници.

България поиска 30 хил. теста PCR от Южна Корея
В телефонен разговор с южнокорейския президент Мун Дже-ин премиерът Бойко Борисов е научил, че за ранно откриване на вируса и ограничаване на епидемията Сеул е увеличил бързите проверки на гражданите си с тестове PCR. Българското правителство е изразило интерес за купуването на 30 хиляди от тестовете месечно. Повече за разговора четете ТУК.

Над 400 акта за нарушаване на карантината
Приблизително толкова са и актовете, съставени за посещения на паркове и градинки и събиране на повече от двама души на едно място, съобщи вътрешният министър Младен Маринов. По думите му, при отказ за спазване на карантина хората могат да бъдат следени чрез мобилен оператор. Стана ясно и че сегашната глоба от 5000 лв. за нарушенията ще бъде преразгледана.

Банско свали карантината, но епидемиологичните мерки остават
Точно в 19 часа българско време в ски курорта Банско в планината Пирин бе свалена карантината. Градът е първият засега, който изтърпя 14-дневна пълна карантина. Всички епидемиологични мерки, валидни за цялата страна, обаче остават да важат и в Банско. Остават и КПП-тата на изходите на града. Много българи, които загубиха работата си в курорта, но останаха там заради карантината, стягат багажи, за да се приберат по родните си места.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР  по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00