Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграцията от града към селото като начин на оцеляване

с. Припек
Снимка: Божидар Чолаков

В началото на новото хилядолетие преместването на хора от града към селото започна да се оформя като тенденция в България. Причините бяха чисто икономически - около 20% от предприятията в страната предпочетоха да развиват дейността си в провинцията, заради по-ниските разходи.

През последните години, според данните на Националния статистически институт, преселението от града към селото отбеляза по-голям относителен дял спрямо обратното направление - от селото към града: 26,3 срещу 21 процента. Тази тенденция се затвърди и от стремежа на много млади семейства да търсят по-здравословни форми на съществуване. От друга страна много хора със свободни професии също предпочетоха свободния живот и чистия въздух на село. Селата около столицата също се напълниха с градски жители, които избягаха от шума и мръсния въздух.

С разрастването на пандемията от коронавирус много градски жители, които притежават имоти в селските райони предвидливо се преселиха на село, още преди забраната за придвижване. Основната причина за преселението към селските райони този път е възможността хората да прекарат карантината извън ограниченията на градската среда.

Такъв е примерът и с община Тунджа, близо до областния град Ямбол, където след въвеждането на пропускателния режим са подадени над 900 заявления за промяна на адресната регистрация. По думите на секретаря на общината Андон Кръстев се очаква тази цифра да нарасне двойно. По негова информация най-предпочитани се оказват селата в 15-километровата зона около Ямбол. Според него тези, които сменят адресната си регистрация са по-скоро хора, които отдавна живеят там, но поради една или друга причина не са искали да се пререгистрират.

с. ШишковциОживление в селските райони се забелязва и около Кюстендил, съобщава кореспондентът на БНР Кирил Фалин. Така например селото на художника Владимир Димитров - Майстора, Шишковци, се превърнало в убежище за софиянци, които имат къщи там. Още през февруари броят на хората, които живеят там значително нараснал. По думите на кметицата Илиана Петрова причината е, че много хора не са на работа заради ограничителните мерки и са се върнали по родните места:

"Много от хората имат тук къщи, живеят по стечение на обстоятелствата в София, в големите градове и сега се връщат - отбелязва тя. - Най-често правим настоящи адреси на хората, за да могат да пътуват и да се връщат. Налага им се да излизат за лекарства, има пропускателни пунктове".

Пак близо до Кюстендил, в село Трекляно също са се завърнали доста хора от градовете, съобщава Василка Кирилова от общинската управа:

"Те не излизат много. Знаят, че не трябва да правят контакти много. Докарали са си храна, други неща и си стоят вкъщи", отбелязва тя.

В настоящия момент селата се очертават като най-сигурното и привлекателно място за живот, тъй като съчетават чист въздух, спокойствие и по-добри условия за оцеляване по време на изолация.

Снимки: Божидар Чолаков, Кирил Фалин



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1 милион лева от "Америка за България" за туризма в българския Северозапад

17 проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". За тях ще бъдат предоставени 1 312 000 лв. за развитието на туристически продукти и..

публикувано на 15.04.24 в 18:06

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ

След широко допитване до членовете си партия "Зелено движение" напуска коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" и ще се яви на европейските и предсрочните парламентарни избори на 9 юни отделно. Предстои да бъде решено дали тя..

публикувано на 15.04.24 в 17:56

На кого и как се издава Синя карта на ЕС за право на работа в България?

Радио България като програма на БНР, излизаща на 11 езика, има аудитория, пръсната на шест континента. Част от нея е със специално отношение към страната ни и желае да научи повече за нейната история, култура, традиции и настояще, а друга – иска да..

публикувано на 15.04.24 в 12:10