Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Кирилова: Мерките за социална изолация са време за още повече музика във Виена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виена, приказната столица на Австрия, чиито улици и площади обикновено са препълнени с тълпи чуждестранни туристи, сега изглежда спокойна и дори опустяла. Причината, разбира се, е в извънредните мерки за сигурност, които въведоха всички европейски държави. Навсякъде изискванията и ограниченията в живота по време на криза си приличат, но разликата е в начина, по който мерките се възприемат от страна на местните жители. Обществото във Виена чува сигналите за икономическата криза, която ни очаква в близко бъдеще и въпреки това, то не изглежда стреснато и разтревожено. Причината е, че гражданите имат силно доверие в държавата. Те вярват, че тя ще намери начин да ги защити от задаващата се икономическа криза – обяснява пред Радио България Виктория Кирилова.

Животът тече както и преди, всичко е под строг контрол, но във Виена го няма усещането за абсолютна криза, макар хората почти да не излизат по улиците” – казва българката, която в момента е студентка трета година в Музикалния и художествен университет на град Виена.

„Както аз, така и други мои приятели и състуденти решихме да си останем тук, във Виена. Очевидно е по-безопасно за близките ни, за нас самите, а и вече почти граничи с невъзможността скорошното връщане в България. Затова с мои колеги, които също учат тук решихме активно да се занимаваме с нашите задачи. В момента университетите не са спрели да дават нови и нови задания за самостоятелна работа на студентите. Моделът за електронно обучение според мен е напълно приложим. В днешно време всеки разполага с интернет, компютър и достатъчно добър телефон, с които връзката преподавател-ученик не може да бъде прекъсната от такава извънредна ситуация. Времето не спира, затова така компенсираме липсата на учебни занятия и уроци в аудиториите. Заедно с мои колеги записваме и споделяме свои изпълнения чрез социалните мрежи. В момента участвам в поне два проекта, в които всеки от нас заснема своето изпълнение. Накрая тези записи ще бъдат смесени в общо изпълнение. Естествено, резултатът няма да е като да се съберем и да свирим заедно, но пак е творчество и стимул за работа”.

Наричат Виена „градът на музиката”, а според Виктория най-привлекателната й страна е, че тук много добре се съчетават различни елементи от стилове и култури. Допада ѝ близостта до немския стил на живот, примесен с черти на източноевропейския темперамент и усещането за близост до артистична Италия. И докато улиците на Виена са празни, Виктория и съседите ѝ, също музиканти, излизат на прозорците си привечер, за да свирят там в знак на солидарност и срещу страха от заразата. Дали обаче реакциите на виенчани са такива като на съседите в Италия?

„Беше много приятен момент за самите нас, защото беше нашият начин, като музиканти, да изразим отношението си към това, което сега на всички ни се случва – разказва Виктория Кирилова: – Жителите на Виена са по-затворени, в сравнение с италианците, например, затова тук не срещнахме същата съпричастност и израз на подкрепа за този спонтанен жест на изява. Тук хората предпочитат да съхранят спокойствието около дома, въпреки че всеки от тях също изпитва възхищение и благодарност към труда на медиците. Те предпочитат да не изразяват емоцията си публично. Характерно за виенчаните е, че живеят много разделени и има много възрастни, които са свикнали да са откъснати от роднините си и на практика са съвсем сами. Тъкмо заради тях, напоследък тук се появяват много мили жестове от страна на млади хора, които искат да им кажат, че има на кого да разчитат в такъв момент. Те оставят свой телефон на външната входна врата, като посочват и в кой апартамент живеят. С обявата си приканват възрастните съседи, ако имат нужда от помощ при пазаруване или за друго, лично да ги потърсят. Това е доста разпространен начин за взаимопомощ сега в австрийската столица”.

Снимка: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30