Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За българите Цветница е повече от религиозен празник

Снимка: Дарина Григорова

С дъх на цветя и нежна зеленина, едва покрила земята и дърветата, християнскят празник “Вход Господен” е сред най-любимите в България. Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим и се отбелязва винаги в неделята преди Великден. Рано сутринта, храмовете се изпълват с ухание на пролетни цветя, с които миряните закичват иконите на Иисус Христос и Божията майка. На Светата литургия, свещениците освещават върбови клонки, напомнящи за палмовите, с които децата посрещали Спасителя. След службата, всички отнасят в дома си от клонките – за здраве и благословия на дома. Цветният празник, който се преплита със събуждащата се природа, увлича в тържеството на Божественото начало вярващи и неповярвали.

Цветница се отбелязва във всеки дом, а българите с цветни имена се радват на особено внимание от близки и приятели.


"По принцип празнувам този ден в много тесен кръг – отбелязва Явор. – Цветница е един от най-хубавите християнски и български празници, защото носи светлина, топлота и хората са свикнали да го посрещат навън сред природата. Тази година обаче, ще е по-различно за всички нас и това празнично настроение няма да се усети така. Добре е, въпреки поривите ни да излезем навън, да си останем вкъщи, за да опазим себе си и близките си. Да стиснем още малко зъби, защото това е единственят начин да се преборим с плъзналата зараза. Сега следва една поредица от големи християнски празници като Великден и Гергьовден. Хората са свикнали да бъдат сред близките си и в големи компании, но тази година наистина трябва да се въздържаме от такива събирания и да прекараме тези светли дни в по-тесен кръг.

На същото мнение е и Лиляна Беличева, която ще прекара този път празника само със съпруга си, въпреки че е свикнала да се радва на вниманието както на деца и внуци, така и на близки и приятели. Тя пак ща бъде с тях, но виртуално, както налагат мерките на извънредното положение. На този светъл празник Лиляна си пожелава най-сетне да прехвърлим "пика на заразата", а заболелите да се излекуват:


"Да започнем да се възстановяваме и така всички да стигнем до Великден с една много добра новина. Да продължим от Цветница с много по-малко заболели и все повече излекувани, да виждаме все повече хора да се усмихват, за да има слънце и в душите им. Защото Господ е с нас и пази цялата ни страна!"


"Цветница е един от най-красивите пролетни празници, може би защото е и имен ден на хората с имена на цветя, дървета и храсти – казва Виолета Стоева, която също празнува своето име в днешния ден. – За мен той е празник на нежната половина от човечеството – жената. Затова е толкова любим и обичан от всички. Пожелавам си да бъдем като пъстроцветен букет и нека всеки изрази своята най-добра страна на този празник, а и занапред.

"Като не можем да излезем навън, нека опитаме да погледнем навътре" в молитвите си на празника, гласи посланието на Ясен Данаилов:


"Влизането в себе си, било то като молитва, медитация или друга духовна практика, това е все едно да си надградиш операционната система – пояснява той. – Дай Боже тази "изолация" да ни даде възможност да осъзнаем всичко, което е около нас, но нямаме сетива да го видим. Ние сме като едни роботи, които се занимават с отразяване на житейските събития, без да управляват случващото се. Сега имаме време да осмислим живота около нас, да опознаем хората, с които живеем и да си отговорим на въпроса, какво правим на тази земя. А пожеланието ми към всички е – останете си със здраве!"

Да останем здрави е и посланието на Радио България, на светлия християнски празник с дъхаво българско име - Цветница!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05