Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За българите Цветница е повече от религиозен празник

Снимка: Дарина Григорова

С дъх на цветя и нежна зеленина, едва покрила земята и дърветата, християнскят празник “Вход Господен” е сред най-любимите в България. Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим и се отбелязва винаги в неделята преди Великден. Рано сутринта, храмовете се изпълват с ухание на пролетни цветя, с които миряните закичват иконите на Иисус Христос и Божията майка. На Светата литургия, свещениците освещават върбови клонки, напомнящи за палмовите, с които децата посрещали Спасителя. След службата, всички отнасят в дома си от клонките – за здраве и благословия на дома. Цветният празник, който се преплита със събуждащата се природа, увлича в тържеството на Божественото начало вярващи и неповярвали.

Цветница се отбелязва във всеки дом, а българите с цветни имена се радват на особено внимание от близки и приятели.


"По принцип празнувам този ден в много тесен кръг – отбелязва Явор. – Цветница е един от най-хубавите християнски и български празници, защото носи светлина, топлота и хората са свикнали да го посрещат навън сред природата. Тази година обаче, ще е по-различно за всички нас и това празнично настроение няма да се усети така. Добре е, въпреки поривите ни да излезем навън, да си останем вкъщи, за да опазим себе си и близките си. Да стиснем още малко зъби, защото това е единственят начин да се преборим с плъзналата зараза. Сега следва една поредица от големи християнски празници като Великден и Гергьовден. Хората са свикнали да бъдат сред близките си и в големи компании, но тази година наистина трябва да се въздържаме от такива събирания и да прекараме тези светли дни в по-тесен кръг.

На същото мнение е и Лиляна Беличева, която ще прекара този път празника само със съпруга си, въпреки че е свикнала да се радва на вниманието както на деца и внуци, така и на близки и приятели. Тя пак ща бъде с тях, но виртуално, както налагат мерките на извънредното положение. На този светъл празник Лиляна си пожелава най-сетне да прехвърлим "пика на заразата", а заболелите да се излекуват:


"Да започнем да се възстановяваме и така всички да стигнем до Великден с една много добра новина. Да продължим от Цветница с много по-малко заболели и все повече излекувани, да виждаме все повече хора да се усмихват, за да има слънце и в душите им. Защото Господ е с нас и пази цялата ни страна!"


"Цветница е един от най-красивите пролетни празници, може би защото е и имен ден на хората с имена на цветя, дървета и храсти – казва Виолета Стоева, която също празнува своето име в днешния ден. – За мен той е празник на нежната половина от човечеството – жената. Затова е толкова любим и обичан от всички. Пожелавам си да бъдем като пъстроцветен букет и нека всеки изрази своята най-добра страна на този празник, а и занапред.

"Като не можем да излезем навън, нека опитаме да погледнем навътре" в молитвите си на празника, гласи посланието на Ясен Данаилов:


"Влизането в себе си, било то като молитва, медитация или друга духовна практика, това е все едно да си надградиш операционната система – пояснява той. – Дай Боже тази "изолация" да ни даде възможност да осъзнаем всичко, което е около нас, но нямаме сетива да го видим. Ние сме като едни роботи, които се занимават с отразяване на житейските събития, без да управляват случващото се. Сега имаме време да осмислим живота около нас, да опознаем хората, с които живеем и да си отговорим на въпроса, какво правим на тази земя. А пожеланието ми към всички е – останете си със здраве!"

Да останем здрави е и посланието на Радио България, на светлия християнски празник с дъхаво българско име - Цветница!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00

Дъждовна и хладна неделя

През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат предимно между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обед ще започне да се развива купеста и..

публикувано на 20.04.24 в 18:30

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55