Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 36

Снимка: БГНЕС

Цветница – в изолация и без върбови клонки
Поради опасността от разпространение на Covid-19, за първи път в историята на Българската православна църква литургиите се отслужиха при минимален брой миряни и без раздаване на върбови клонки, напомнящи за палмовите, с които децата посрещали Спасителя. Към мярката бяха добавени и призивите хората да се въздържат от ходене на църква. Предпочелите да участват в службите бяха задължени да носят лични предпазни средства и да спазват дистанция.

Случаите на Covid-19 в България станаха 675
По данни Националния оперативен щаб към 17:00 часа на 12 април, потвърдените случаи на Covid-19 у нас са 675, с 27 повече в сравнение с изминалото денонощие. 230 от заразените са под лекарско наблюдение в болнични условия, 36 от тях са в интензивни отделения. Починалите лица с установен Cоvid-19 са 29.

Спряха работа пазарите
По заповед на министъра на здравеопазването, дейността на кооперативните и фермерските пазари, както и на цветните борси в България, беше преустановена. От 13 до 15 април на търговците се дава възможност да работят при строго спазване на противоепидемичните мерки, след което от 16 април до второ нареждане отново се преустановява дейността на тържищата.

Множество земеделски производители се оплакаха, че заради затварянето на кооперативните и фермерски пазари не могат да реализират продукцията си и ще трябва да я изхвърлят. В отговор, премиерът Бойко Борисов разпореди държавата да изкупува непродадената стока и я предава на социалните служби. 

Министърът на икономиката твърди, че ще устоим на кризата
В интервю за БНР министър Емил Караниколов заяви, че националната икономиката е в състояние да удържи на кризата, без да потъне, до края на месец юни.  

КНСБ оцени като „розови“ икономическите прогнози на кабинета
Председателят на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров коментира пред БНР, че прогнозите на управляващите за икономиката са „прекалено розови“. Според синдиката, действащата законова норма за достъп до обезщетение за безработица е несправедлива и трябва да се промени. 

Започна тестването на жителите в Банско за антитела и Covid-19
В туристическия град Банско, който бе първият български град поставен под карантина, започна тестване на населението за антитела и Covid-19. Основната му цел е да покаже колко хора в Банско са срещали вируса.

Засилено полицейско присъствие в цяла София
През празничния ден в София имаше засилено присъствие на полицията, не само около храмовете, но и навсякъде, където може да има събиране на големи групи от хора. Продължиха проверките по контролно-пропускателните пунктове в столичните квартали "Христо Ботев", "Факултета", "Филиповци" и "Орландовци", характерни с висока концентрация на ромско население.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 1 март 2024 г.

Прекрасната традиция да си подаряваме  бяло-червен амулет за здраве в първия мартенски ден е жива навсякъде, където има българи. В "България днес" ще се разходим из работилничките за мартенички по света, ще чуете каква бе атмосферата при децата от Първото..

публикувано на 01.03.24 в 19:00

България днес – 29 февруари 2024 г.

Най-ценният човешки ресурс е времето, а през настоящата година той е с 24 часа повече за велики и смели дела. Като тези на децата от Клуба по роботика на шуменското училище "Панайот Волов" с които ще ви срещнем в това издание на „България..

публикувано на 29.02.24 в 19:00

България днес – 28 февруари 2024 г.

На 28 февруари в „България днес“ ви срещаме с Димитри Пандовски – председател на Дружество за българо-албанско приятелство - град Корча , Югоизточна Албания. От него ще разберем с какви проблеми се сблъскват нашите сънародници в тази част на..

публикувано на 28.02.24 в 19:00