Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден е!

Чуйте камбаните на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

Снимка: Ани Петрова

Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” в София е петият по големина християнски храм в Европа. Основният му камък е положен на 19 февруари 1882 г. Това става на четвъртата годишнина от освобождението на България от турско робство, която по стар стил се отбелязва на тази дата. Храмът е изпълнен в неовизантийски стил. За строителството му са използвани над 30 вида мрамор, а цялата вътрешност е богато изрисувана с фрески.



Камбанарията с кръста е най–високата точка на храм-паметника „ Св. Александър Невски“. До нея се достига по тясна вита стълба с 220 стъпала.



Камбанарията се извисява на повече от 50 метра височина и е мястото, на което са разположени 12 камбани. Камбаните са изработени в Москва и са дарени през 1911 година.

Всички камбани се бият ръчно. От 1982 година съвсем доскоро тази отговорност имаха Мария Зъбова (на снимката) и нейните помощници. За да се получи изящната мелодия са необходими поне трима.



От дванайсетте камбани най-голямата е с тегло 10 тона, а най-малката е едва 7 кг. Общото им тегло е 23 тона. Когато забият всички заедно, звукът може да се чуе надалече.



Днес, вече прехвърлила 90 години, Мария Зъбова е отстъпила това свято задължение на други.



Според църковните изисквания има два вида биене ­празнично и траурно. Празничното оповестява началото на богослужението и призовава миряните в храма. Траурното се извършва на Разпети Петък и при заупокойните служби. В него участват само двете най-големи камбани, като биенето им е бавно и през равни интервали от време.

Чуйте как звучат камбаните на духовния символ на българската столица – катедралата „Свети Александър Невски”:




Камбанният звън поради своята специфика се записва доста трудно и по особен начин. Сложна техника се налага да се използва и в случаите, когато камбаните са на трудно достъпни места или окачени на тесни или изгнили от времето дървени камбанарии.

Заради позлатените си куполи, храм –паметникът е наричан „златното сърце на София”.

Христос воскресе!

Снимки: Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Документална изложба разказва за католиците в България

Документална изложба "Католиците в България XVII-XXI век" ще бъде открита днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Експозицията ще представи документи за книжовното наследство на българите католици. Посетителите ще научат за..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10