Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Великден е!

Чуйте камбаните на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

Снимка: Ани Петрова

Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” в София е петият по големина християнски храм в Европа. Основният му камък е положен на 19 февруари 1882 г. Това става на четвъртата годишнина от освобождението на България от турско робство, която по стар стил се отбелязва на тази дата. Храмът е изпълнен в неовизантийски стил. За строителството му са използвани над 30 вида мрамор, а цялата вътрешност е богато изрисувана с фрески.Камбанарията с кръста е най–високата точка на храм-паметника „ Св. Александър Невски“. До нея се достига по тясна вита стълба с 220 стъпала.Камбанарията се извисява на повече от 50 метра височина и е мястото, на което са разположени 12 камбани. Камбаните са изработени в Москва и са дарени през 1911 година.

Всички камбани се бият ръчно. От 1982 година съвсем доскоро тази отговорност имаха Мария Зъбова (на снимката) и нейните помощници. За да се получи изящната мелодия са необходими поне трима.От дванайсетте камбани най-голямата е с тегло 10 тона, а най-малката е едва 7 кг. Общото им тегло е 23 тона. Когато забият всички заедно, звукът може да се чуе надалече.Днес, вече прехвърлила 90 години, Мария Зъбова е отстъпила това свято задължение на други.Според църковните изисквания има два вида биене ­празнично и траурно. Празничното оповестява началото на богослужението и призовава миряните в храма. Траурното се извършва на Разпети Петък и при заупокойните служби. В него участват само двете най-големи камбани, като биенето им е бавно и през равни интервали от време.

Чуйте как звучат камбаните на духовния символ на българската столица – катедралата „Свети Александър Невски”:
Камбанният звън поради своята специфика се записва доста трудно и по особен начин. Сложна техника се налага да се използва и в случаите, когато камбаните са на трудно достъпни места или окачени на тесни или изгнили от времето дървени камбанарии.

Заради позлатените си куполи, храм –паметникът е наричан „златното сърце на София”.

Христос воскресе!

Снимки: Ани Петрова

Още от категорията

Величествената катедрала във Варна се нуждае от дарения за ремонт

В сърцето на лятната българска столица Варна, се издига една от най-въздействащите сгради в града – катедралата "Св. Успение Богородично". Тя е първият голям храм у нас, изграден след Освобождението (1878г.), преди Патриаршеската катедрала „Св...

публикувано на 12.07.21 в 13:08

Доброволци от чужбина помагат като екскурзоводи в Историческия музей на Каварна

Те   са от Италия, Франция, Албания, Грузия, Турция и Испания, а някои от тях посещават България за първи път. От началото на месец юни 10-ната млади ентусиасти се включват безвъзмездно във всяка една дейност на Историческия музей в град..

публикувано на 10.07.21 в 11:20

Митрополитската катедрала „Света Неделя“ в София отбелязва своя храмов празник

Днес, когато православната църква почита паметта  на Света великомъченица Неделя, своя празник отбелязват всички храмове, наречени на името на светицата. С тържествена света Литургия днес от 9.00 часа празника си ще отбележи и храмът на Софийската..

публикувано на 07.07.21 в 05:15