Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Великден е!

Чуйте камбаните на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

Снимка: Ани Петрова

Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” в София е петият по големина християнски храм в Европа. Основният му камък е положен на 19 февруари 1882 г. Това става на четвъртата годишнина от освобождението на България от турско робство, която по стар стил се отбелязва на тази дата. Храмът е изпълнен в неовизантийски стил. За строителството му са използвани над 30 вида мрамор, а цялата вътрешност е богато изрисувана с фрески.Камбанарията с кръста е най–високата точка на храм-паметника „ Св. Александър Невски“. До нея се достига по тясна вита стълба с 220 стъпала.Камбанарията се извисява на повече от 50 метра височина и е мястото, на което са разположени 12 камбани. Камбаните са изработени в Москва и са дарени през 1911 година.

Всички камбани се бият ръчно. От 1982 година съвсем доскоро тази отговорност имаха Мария Зъбова (на снимката) и нейните помощници. За да се получи изящната мелодия са необходими поне трима.От дванайсетте камбани най-голямата е с тегло 10 тона, а най-малката е едва 7 кг. Общото им тегло е 23 тона. Когато забият всички заедно, звукът може да се чуе надалече.Днес, вече прехвърлила 90 години, Мария Зъбова е отстъпила това свято задължение на други.Според църковните изисквания има два вида биене ­празнично и траурно. Празничното оповестява началото на богослужението и призовава миряните в храма. Траурното се извършва на Разпети Петък и при заупокойните служби. В него участват само двете най-големи камбани, като биенето им е бавно и през равни интервали от време.

Чуйте как звучат камбаните на духовния символ на българската столица – катедралата „Свети Александър Невски”:
Камбанният звън поради своята специфика се записва доста трудно и по особен начин. Сложна техника се налага да се използва и в случаите, когато камбаните са на трудно достъпни места или окачени на тесни или изгнили от времето дървени камбанарии.

Заради позлатените си куполи, храм –паметникът е наричан „златното сърце на София”.

Христос воскресе!

Снимки: Ани Петрова

Още от категорията

Националният военноисторически музей празнува 105 години

Националният военноисторически музей в София отбелязва своята 105 годишнина със специална програма този уикенд. Началото на празничната програма съвпада с европейската инициатива Нощ на музеите 3 юли. В часовете между 11 и 15 часа ще се проведе..

публикувано на 03.07.21 в 06:10

Археолози откриха антична наблюдателна кула край Бургас

Основите на стена, ограждаща площ от 1 дка на нос Чироза до бургаския квартал Крайморие, и основите на голяма масивна двуделна кула в най-високата и издадена в морето част на носа откриха археолози при разкопки през май и юни. Ръководител на..

публикувано на 30.06.21 в 06:05

Петровите пости са най-кратките през 2021г.

На 28 юни започват Петровите пости. Тази година те са най-кратките – само един ден. Продължителността им всеки път е различна, в зависимост от деня на Възкресение Христово. Постът започва винаги от първата неделя след Петдесетница – в която..

публикувано на 28.06.21 в 05:40