Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Велики четвъртък Христос установява тайнството Евхаристия

4
Снимка: Дарина Григорова

На Велики четвъртък, който според някогашната еврейска традиция, започвал след залеза на предходния ден, Църквата отбелязва четири важни събития. Преди вечерята, Спасителят умива, в знак на смирение, нозете на учениците си. После, на Тайната вечеря, Той установил тайнството Евхаристия (причастие), като разчупил хляба и дал на апостолите да пият от чашата с вино с думите: "Яжте, това е Моето тяло, което за вас се преломява, за опрощение на греховете!". Той благословил и виното: „Тази чаша е Новият завет в Моята кръв, правете това за Мое възпоменание”. След вечерята, Иисус се оттеглил в Гетсиманската градина, за да се помоли на Своя Отец. Там, срещу 30 сребърника, Юда го предава на стражата, изпратена от фарисеите.

Православната ни църква отбелязва този ден с Велик маслосвет и четене на 12-те евангелия от апостолите Йоан, Матей, Марк и Лука.

На Велики четвъртък, още преди изгрев слънце се боядисват яйцата и се замесва тестото за великденските хлябове.

В древността боядисвали яйцата само в червено, с помощта на природни багрила. Те символизирали Христовата кръв и Възкресението. В наши дни великденските яйца се багрят в най-различни цветове, но православната традиция повелява, първото винаги да е в червено. Именно него християните отнасят в храма, преди богослуженията на Велики четвъртък.

Снимки: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Документална изложба разказва за католиците в България

Документална изложба "Католиците в България XVII-XXI век" ще бъде открита днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Експозицията ще представи документи за книжовното наследство на българите католици. Посетителите ще научат за..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10