Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Велики четвъртък Христос установява тайнството Евхаристия

4
Снимка: Дарина Григорова

На Велики четвъртък, който според някогашната еврейска традиция, започвал след залеза на предходния ден, Църквата отбелязва четири важни събития. Преди вечерята, Спасителят умива, в знак на смирение, нозете на учениците си. После, на Тайната вечеря, Той установил тайнството Евхаристия (причастие), като разчупил хляба и дал на апостолите да пият от чашата с вино с думите: "Яжте, това е Моето тяло, което за вас се преломява, за опрощение на греховете!". Той благословил и виното: „Тази чаша е Новият завет в Моята кръв, правете това за Мое възпоменание”. След вечерята, Иисус се оттеглил в Гетсиманската градина, за да се помоли на Своя Отец. Там, срещу 30 сребърника, Юда го предава на стражата, изпратена от фарисеите.

Православната ни църква отбелязва този ден с Велик маслосвет и четене на 12-те евангелия от апостолите Йоан, Матей, Марк и Лука.

На Велики четвъртък, още преди изгрев слънце се боядисват яйцата и се замесва тестото за великденските хлябове.

В древността боядисвали яйцата само в червено, с помощта на природни багрила. Те символизирали Христовата кръв и Възкресението. В наши дни великденските яйца се багрят в най-различни цветове, но православната традиция повелява, първото винаги да е в червено. Именно него християните отнасят в храма, преди богослуженията на Велики четвъртък.

Снимки: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще..

публикувано на 19.03.24 в 11:57