Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 44

Снимка: Rawpixel

Възобновяват се временно спрени болнични дейности
Със своя заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев нареди от 21 април дабъдат възобновени плановите детски и женските консултации, основните задължителни имунизации. Считано от същата дата, поетапно ще се възобновява приема и плановите лечебни и оперативни дейности, като първоначално предимство ще имат най-належащите случаи. 

14 нови случая на коронавирус в България 
По данни на Националния оперативен щаб, към 17:00 часа на 19 април, потвърдените случаи на Covid-19 в България са общо 929. Новите 14 положителни проби са установени в София(11), Смолян, Сливен и Хасково (по 1). Хоспитализирани са общо 268 души, като 34 от тях са в интензивни отделения и клиники. 76 от всички заразени са медицински служители. Починалите с установена коронавирусна инфекция са 43. 

Изследват персонала на болницата във Видин
Около 450 души, колкото са работещите във видинската болница, ще бъдат тествани за Covid-19, съобщиха от областната администрация. Решението е взето на работна среща с част от членовете на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска, предвид положителните проби за Covid-19 на медицински специалисти от Видин. Междувременно в София са изпратени взетите в петък и в събота проби на персонала на спешното отделение на болницата. От общо 23 потвърдени случая на Covid-19 в област Видин, 15 са на медицински служители.

С еворпейски средства закупуваме два хеликоптера за спешна помощ
По повод пренасочването на 40 млн. лева от програмата „Региони в растеж“ към борбата срещу коронавируса и последиците от епидемията,  заместник-министър на регионалното развитие Деница Николова поясни пред БНР, че с въпросните средства Министерството на здравеопазването ще закупи апарати за белодробна вентилация, бързи тестове, лабораторни консумативи и предпазни маски. Министерството подготвя и процедурата за покупката на два хеликоптера за спешна помощ.

Българският контингент в Афганистан се обнови, въпреки кризата
От Афганистан се завърна в пълен състав 39-ият български военен контингент, участвал в мисията на НАТО. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изтъкна при посрещането, че подготовката и сертификацията на заместилия го 40-и контингент са съвпаднали с началото на световната пандемия от Covid–19. Въпреки кризата, ротацията на контингентите се извърши успешно и по план, отбеляза адмиралът.

Пазарите в София възобновиха дейността си
След превантивното прекъсване на дейността им от 17 до19 април включително, наложено със заповед на министъра на здравеопазването, пазарите на открито в София отново са отворени. Правилата за пазаруване остават същите – хората спазват дистанция и дезинфекцират ръцете си на влизане, а на посетители без маски се раздават маски за еднократна употреба. Съгласно изискванията на здравните власти, пазарните управи са длъжни да извършват четири дезинфекции на ден.

Дарения за пловдивски болници
240 предпазни облекла от висок клас за многократна и еднократна употреба, 250 маски също от висок клас, 1000 броя калцуни, 600 медицински шапки, 250 предпазни шлема, 50 предпазни манти и 1100 маски за еднократна и многократна употреба бяха доставени на болниците и на спешното отделение в Пловдив, чрез Областния кризисен щаб. „Направените до момента дарения от фирми и граждани възлизат на над 80 000 лева, съобщи областният управител Дани Каназирева.

Светлата седмица протича при строги мерки срещу вируса
Тържествата на Светлата седмица започна при строго спазване на правилата и нормите на епидемиологичната обстановка в страната. В прочутото литийно шествие на Бачковския манастир, при което иконата на Света Богородица се пренася от храма на Светата обител до местността Клувията, се включиха малко хора, които бяха с маски и спазваха необходимата дистанция. Иконата беше откарана с автомобил, за да не я носят вярващите на ръце.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 5 април 2024 г.

В "България днес" ви отвеждаме до  Лисабон , за да ви разкажем за българската общност там, за българското училище и българските православни средища. В рубриката ни " Радио България при българите в..

публикувано на 05.04.24 в 19:00

Посрещнете новите QSL-картички на БНР за 2024!

Здравейте, скъпи приятели! С радост ви съобщаваме, че с любезното съдействие на Министерството на туризма на Република България вече са факт QSL-картичките на БНР за 2024 г. Двете нови серии са озаглавени "Красотата на България". Със..

публикувано на 05.04.24 в 14:45

България днес – 4 април 2024 г.

В „България днес“ на 4 април ще ви разкажем за паметника на Кирил и Методий в Малага, първия български паметник в Испания, който ще бъде открит на 5 април, в навечерието на Успението на Св. Методий...

публикувано на 04.04.24 в 19:00