Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискутират се мерки в подкрепа на бизнеса и след извънредното положение

Снимка: pixabay

Въпросът за излизане от кризата, породена от Covid-19, става все по-актуален в България. На този етап решаването му е свързвано предимно с мерки за подпомагане на най-засегнатите звена в икономиката – малките и средни предприятия. Потвърждение за това е насроченият за днес Национален бизнес уеб форум 2020, организиран от сдружението Обединени бизнес клубове с подкрепа от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните. Основната тема - "Мерки в подкрепа на малките и средни предприятия по време на извънредното положение и след това" – ясно показва, че на дневен ред вече са действията след извънредното положение в страната, което се очаква да приключи на 13 май, ако не и по-скоро.

Министърът на труда и социлната политика Деница Сачева вчера даде да се разбере, че действащите от март насам мерки в подкрепа на малките и средни предприятия ще останат в сила и след извънредното положение, до средата на юни. Към днешна дата тежестите по съхраняване на заетостта се поделят между държавата и бизнеса в съотношение 60 към 40, но министърът даде да се разбере, че то може да бъде променено в посока на по-малък ангажимент на бизнеса.

Националния бизнес уеб форум днес ще дискутира и обявения преди две седмици нов пакет от мерки на така наречения Фонд на фондовете. В подкрепа на различни предприемачески и обществени групи, в този фонд държавата е съсредоточила над 600 млн. евро /над 1 млрд. и 200 млн. лв./. Но обект на дискусия ще бъде и използването на ресурси по линия на програми, които се управляват директно от Европейската комисия и ЕС. Вчера Европейската комисия одобри предложение на Фонда на фондовете за облекчаване на условията за ползване на финансови инструменти в подкрепа не само на малки и средни предприятия, но и на стартиращи компании. С това разрешение близо 150 милиона евро (приблизително 294 милиона лева) вече са достъпни и за около 400 стартиращи и иновативни компании в сферите на биотехнологиите, роботиката, информационните технологии, фармацията в България.

В момента правителството е изправено пред една изключително трудна задача. От една страна, заради критики от опозицията, че няма план за излизане от кризата, то е принудено да действа бързо. Но от друга страна, действията му трябва да са изключително предпазливи заради непредсказуемата - не само на национална, но и международна обстановка, породена от пандемията. Заради тази несигурност вчера правителството прие една предпазлива Конвергентна програма на България за периода 2020-2023г., в която се въздържа от конкретни данни в средносрочен план и говори предимно за очаквани развития в консолидирания държавен дълг и дефицит и за предполагаеми ефекти от мерките за преодоляване на ограниченията в стопанския живот. За разлика от конвергентната програма обаче, мерките за излизане от кризата трябва да са основно в краткосрочен план. Какъв ще е планът на управляващите за излизане от кризата вероятно ще се разбере скоро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Молдова ще си сътрудничат в областта на земеделието

Проект на Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието и храните между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Молдова одобри..

публикувано на 06.03.24 в 14:51

Пазарът на труда в България: едните не предлагат, другите не търсят

Състоянието на българския трудов пазар към края на 2023 г. сочи тенденция към стагнация. Такъв е изводът от анализа на Института за пазарна икономика. От средата на 2021 г. коефициентът на безработица се задържа в диапазона 4-5,5%, който е по-нисък дори в..

публикувано на 02.03.24 в 10:36

Германска компания за автомобилни части инвестира в плевенско предприятие

Германската компания "Кайзер Аутомотив" ще инвестира в предприятие за производство на автомобилни части в Плевен, информира сайтът Инвестор. Размерът на вложението не се съобщава, но се очаква предприятието да заработи още тази година на площ над 5200..

публикувано на 02.03.24 в 10:10