Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

144 години от Априлското въстание

Почитаме подвига на славните герои от април 1876 г. без шумни прояви

Клисура
Снимка: БГНЕС

Музеите в Копривщица, Панагюрище, Стрелча, Клисура, Батак разказват за безпределното родолюбие и саможертва на героите от Априлското въстание през 1876г. Тези места и днес събуждат най-силни патриотични чувства и гордост. За съжаление, многолюдните чествания и историческите възстановки, характерни за началото на месец май, няма да се състоят в нито един град през тази година. Заради Covid-19 и извънредното положение, затворени за посетители остават и музеите.

Малкият град Клисура, който остава в историята с най-масовото участие в борбата за освобождение на Отечеството, дава и най-много жертви след избухването на въстанието на 20 април 1876 г. (стар стил). Датата бележи върховата точка в национално-освободителната борба на българския народ срещу вековния поробител. В тази борба клисурци се включват без колебания, без предателства, без страх от превъзходството на турската армия. Градът е напълно опожарен и изграден от основи в годините след Освобождението. Нищо не може да заличи спомена за героите сред днешните жители на подбалканкото градче. 

„Всяка година през април, в града се усеща мирис на барут, защото обикновено тече подготовка за една от най-колоритните исторически възстановки, провеждани в България. Тази година в Клисура не е така, заради мерките за борба с вируса в страната“ – казва директорът на Историческия музей в града Стоян Иванов.

„Традицията в нашия град за честване на събитията от април 1876 г. датира от 1896 г. - обяснява той. - Още тогава нашите предци са организирали историческа възстановка на сцени, в които са били включени и оцелели клисурци. Те пресъздавали моментите като живи свидетели. От тогава до ден днешен събитията от Априлското въстание са отбелязват тържествено в Клисура. За съжаление тази година ще бъде малко по-особена предвид мерките, които се взеха". 

Април е бил изключително необичаен за музейните работници в Клисура. "Никога не сме усещали атмосферата по този начин" - коментира Стоян Иванов:
"Колективът на музея е изправен пред необичайно изпитание. Стремим се със заснемане на няколко видеоклипа от професионален режисьор, които ще поместим на страницата на музея, да припомним моменти от участието на Клисура в Априлското въстание. Това можем да направим, тъй като от 13 март музеите затвориха врати за посетители.“

Сега обаче музейните работници имат повече време за основната си дейност – научната обработка на движимите културни ценности, както и да обърнат повече внимание на богатия фонд. „И в годините назад музеите в България са изпитвали трудности в тежки моменти, но аз вярвам, че ние ще сме първите, които ще усетят завръщането на публиката, след отпадане на мерките покрай карантината. Това са дни на изпитания за всички ни. Но през лятото, когато мерките бъдат отпуснати, се надявам да можем да реализираме една нова инициатива“ – казва Стоян Иванов и обяснява:

"Миналата година за първи път възстановихме похода до лобното място на Никола Караджов - нашият ръководител на въстанието през 1876 г. То се намира над Клисура, в местността Равна река в Стара планина. Имаме намерението през тази година с нашия клуб „Традиция“ да организираме възстановка на последните дни от живота на Никола Караджов. А на 1 май цветя ще поднесем в много тесен кръг, аз и кметовете на гр. Карлово и Клисура на всички паметни места тук. Това са паметниците на Иван Боримечката, който е наш съгражданин, на Никола Караджов и на Нейчо Калъчев. За мен самия, който повече от 20 години се занимавам с организацията на възстановката, тази година усещането да я няма е необичайно. Нашите предци заслужават да се припомня всяка година за техния подвиг на младото поколение и то да бъде възпитавано патриотично и с обич към род и родина“.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35
Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27