Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 55

Снимка: БГНЕС

Отменено e задължителното носене на маски на открито
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отмени със заповед задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места. При контакт с други лица обаче гражданите трябва да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата. Отава и задължението за социална дистанция.

Отпада забраната за разходки в паркове и планини
Със заповед от 1 май министърът на здравеопазването възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и без да се предприемат посещения на хижи и туристически обекти. Столичната община обяви, че от 3 май ще бъде отворен за разходки природния парк „Витоша“. 

Потвърдените случаи на Covid-19 станаха 1555
Националният оперативен щаб съобщи към 17 часа, че на 1 май са доказани 14 нови случая, от които 8 - в област Видин, по 1 в областите Пловдив, Ямбол и Сливен, и 3 - в София. Така потвърдените случаи в страната стават общо 1555. В лечебни заведения са настанени 317 пациенти, от които 43 са в интензивни отделения и клиники. Починали са още двама души, с които жертвите на Covid-19 стават 68.

Разширяват се телефонните консултации за Covid-19
Пред БНР Данчо Дилков, началник на Клиниката по психиатрия и военна психология към ВМА обяви, че се разширява екипът на клиниката за безплатни телефонни консултации във връзка с коронавируса. Според Дилков, епидемията с коронавируса е пример и за криза в обществата, която дори може да се отъждестви с бедствено положение.

Съюзът на лекарите поиска смекчаване на рестрикциите
Българският лекарски съюз призовава в специално обръщение за поетапно смекчаване на противоепидемичните мерки и връщане към оптимален режим на работа и живот. Искането си съсловната организация аргументира с влошаване на състоянието на пациенти с различни придружаващи заболявания, влошаване на икономическата ситуация в страната и засилване на тревожността сред населението по повод липсата на перспектива.

Заради Covid-19 - без празненства за Първи май
За първи път в историята му, Денят на труда и международната работническа солидарност – 1 май, беше отбелязан в условията на пандемия. Ръководството на БСП, която по традиция организира събития в този ден, призова привържениците си да си останат вкъщи, а вместо обичайните мероприятия организира интернет кампания под наслов „Работа и доходи“.

В Деня на труда синдикатите акцентират върху безработицата и доходите
В условията на кризата, предизвикана от Covid-19, двата големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа" - акценитраха на безработицата и запазването на доходите, на фона на растящите цени на ключови стоки. КНСБ стартира и благотворителната кампания "Не си сам", в подкрепа на заразени с коронавируса работници. 

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 18 март 2024 г.

От днес започва Великият или Великденският пост, който християнската църква нарича "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Иисус..

публикувано на 18.03.24 в 19:00

България днес – 15 март 2024 г.

С двудневен национален траур почитаме предстоятеля на Православната ни църква. В "България днес" си спомняме благия глас на Българския патриарх и софийски митрополит Неофит и някои от мъдрите му слова, с които ни..

публикувано на 15.03.24 в 19:00

България днес – 14 март 2024 г.

България скърби за своя православен пастир! На 13 март на 78-годишна възраст ни напусна Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. В "България днес" припомняме за човека, със светско име Симеон Николов Димитров, и духовен..

публикувано на 14.03.24 в 19:00