Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава смекчаването на мерките заради Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като на 1 май отпадна въведената заради Covid-19 забрана за посещение на планини, национални и природни паркове в България, а малко преди това беше разрешена разходката в градските паркове за определени групи от населението, от 4 май районните кметове в столицата създават организация за отваряне и на по-малките градини, при спазване на всички противоепидемични мерки.

На 3 май бяха премахнати ограничителните ленти в големите паркове, но гражданите трябва да продължат да спазват еднопосочното движение и въведените правила за разходка, коментира пред БНР Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община. Той подчертава, че заповедта за градините на София остава същата, както и досега – разходки на родители с деца до 12 години – от 09:30 до 18:30 часа, а извън тези часове се допускат индивидуално спортуващи и стопани с техните домашни любимци. Всички те обаче до 21:00 ч. трябва да са напуснали парковете.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която, при определени условия, от 6 май ще бъде разрешена работата на открито на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници. Масите в тях трябва да са разстояние не по-малко от 2,5 м. и да не са за повече от 4 души. Обслужващият персонал ще носи защитни маски, а масите и столовете ще се дезинфектират след всеки посетител. На видни места ще има диспенсери с дезинфектант за клиентите. Съгласно заповедта на министъра Българската агенция по безопасност на храните ще определи до 5 май и други изисквания за работата на обектите на открито.

От 4 май се възобновяват шофьорските курсове, провеждането на изпити за правоуправление, теоретичните и практическите занимания за шофьори на моторни превозни средства, обучения за специалисти в авиацията, сухоземния и морския транспорт. Организаторите на курсовете са длъжни да осигурят спазването на мярката за социална дистанция и на всички останали противоепидемични мерки. Те трябва да носят защитни маски за лице и да извършват дезинфекция на учебните превозни средства.

Упражняването на индивидуален спорт на открито също се разрешава от 4 май. В заповедта на здравния министър са посочени като допустими спортове като тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.

Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава все още функционирането на прилежащите към тях търговски обекти. Комплексите трябва да са осигурили т.нар. “филтър на вход”, като чакащите да влязат е нужно да спазват дистанция помежду си, като на всички посетители ще се измерва и телесната температура. Всеки обект трябва да разполага с диспенсери с дезинфектант, еднократни кърпи за посетителите, маски и защитни ръкавици за персонала. Тоалетните и съблекалните ще се дизенфекцират на всеки час.

След 6 май се очаква да бъдат премахнати и контролно-пропускателните пунктове между областните градове, а при нужда, на локално ниво ще се затварят улици или квартали.

На 4 май се очаква да бъде готов и проектозаконът, с който ще се отмени извънредното положение и ще продължи действието на различни здравни, икономически и социални мерки, свързани с Covid-19.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25
Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00