Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за здравето регламентират мерките след края на извънредното положение

| обновено на 12.05.20 в 20:04
Снимка: БТА

Извънредна епидемична обстановка на територията на страната или в даден регион ще се обявява единствено с решение на Министерския съвет. Това ще става въз основа на извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск. Това решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за здравето. Новите текстове имат за цел да набележат мерките за ограничаване на заразата от COVID-19 след края на извънредното положение на 13 май.

Болни от заразни болести, включително Covid-19, както и контактните им лица, ще подлежат на задължителна изолация или болнично лечение. С цел предотвратяване разпространението на заразни болести на задължителна карантина могат да подлежат и лица, влезли на територията на страната от други държави.



Санкциите за неспазване на противоепидемичните мерки ще останат в сила поне два месеца след края на извънредното положение - от 300 до 1000 лв. (от 153 до 511 евро) за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. (от 511 до 1023 евро) за повторно. Остава и санкцията от 5000 лв. (2556 евро) за нарушаване на карантината, в т.ч. и за контактни лица.

Бе взето решение да се отпуснат ваучери за вътрешен туризъм за медиците и полицаите на първа линия в борбата с коронавируса. Освен това държавата ще субсидира чартърни полети на български авиокомпании. По този начин ще бъдат подкрепени туристическият и авиационният сектор.

Цените на плажните принадлежности като чадъри и шезлонги трябва да паднат поне с 50 на сто спрямо миналото лято. При нарушение се предвижда санкции до 50 хил. лв. (26 хил. евро), а при повторно - до 100 хил. (51 хил.). Мнозинството подкрепи предложенията да няма консеционни такси за плажовете или те да бъдат намалени до края на годината.



Запазват се и мерките в подкрепа на гражданите и бизнеса в условията на криза. Мярката 60 на 40 ще продължи да действа до 30 юни. С 2 месеца се удължават и мерките за защита на длъжниците.

Прието беше през 2020 година не 30, а 60 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж. Причината е, че много от служителите са принудени да излязат в неплатен отпуск, за да не загубят работното си място.

По време на извънредно положение и два месеца след отмяната му със заповед на здравния министър може да се забрани износ на лекарствени продукти​, реши още парламентът.

Учебната година ще завърши онлайн, а изпитите за външно оценяване след четвърти и десети клас няма да се проведат т.г. В началото на следващата година тестовете ще могат да се проведат, за да се провери нивото на учениците.

Снимки: БТА и БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35