Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България настоява за съхраняване на Болградския район като български

Снимка: mfa.bg

Външният министър Екатерина Захариева обсъди с украинския си колега Дмитро Кулеба плановете на Киев за административно-териториална реформа на Болградския район, населен предимно с етнически българи. По телефона Захариева изрази надежда Украйна да преосмисли своята позиция и да вземе под внимание мнението на 200 000-та българска етническа общност в областта, която не е съгласна с промяната. Българското малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да се зачитат, призова Захариева. Тя покани Кулеба да посети България. Двамата са разговаряли и за пътуванията на украински туристи до България.

Още от категорията

Външните министри на България и Испания с видеообръщения

България и Испания си сътрудничат в доставката на животоспасяващи медикаменти и в репатрирането на гражданите на двете страни, чрез организиране на общи полети, каза външният министър на България Екатерина Захариева във видеообръщение по повод 110..

публикувано на 08.05.20 в 15:18

Още една стъпка на България към "чакалнята" на еврозоната

В телефонен  разговор на премиера Бойко Борисов с френския президент Емануел Макрон, българкият министър-председател е съобщил, че страната ни е изпратила писмо до Европейската централна банка (ЕЦБ) за завършване на процеса на оценка за..

публикувано на 30.04.20 в 19:45
Посланик  Айлин Секизкьок

България и Турция − извънредно сътрудничество в извънредна ситуация

Голям интерес предизвика у нас назначението на посланик Айлин Секизкьок в началото на настоящата година. За първи път в историята на дипломатическите отношения между двете съседни държави Анкара изпрати дама на поста посланик в София. Любопитство..

обновено на 26.04.20 в 18:57