Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многообразието на България

Българи „отвън“ разказват вдъхновяващи истории за родината

Снимка: crowdfunder.co.uk/who-is-bulgaria

Дали наистина ти липсва България разбираш, когато останеш да живееш в чужбина за повече от седмица или две. И ако някой те попита кой би бил най-щастливият ти ден, с чисто сърце му отговаряш – този, в който ще се прибера и ще говоря със семейството си и с приятелите си на живо, а не чрез интернет.

Друг стимул, който може да те направи щастлив, е да усетиш промяната в страната си – невинаги забележима и често приемана за даденост. Значението и силата на думата “корен” също привързва към България.

“Преди не осъзнавах колко силни са корените ми с тази земя – казва Михаела Илиева, която след края на следването си във Великобритания отново живее у нас".

Не само заради историята на моя род, но и заради кръвта във вените ми. В чужбина ми се е случвало да ходя по улицата и веднага да разпозная кой е българин – и то не заради байганьовщината. Има нещо в очите ни и това е много силна връзка, която ми липсваше навън и която преоткрих чрез връщането си.”

Именно с любовта към родината можем да си обясним желанието на Михаела и на още трима българи във Великобритания да създадат видеопоредицата “Коя е България”. Надеждата им е да покажат истинския й образ и онова, което “прави България – България”. След като пътуват из различни краища на страната ни, те стигат до извода, че това са хората и техният мироглед.

“Това, което си взехме от проекта, е че голяма част от разбирането за живота на човек – независимо дали е от България или не, е неговият мироглед – как той си позволява да преживее и хубавите, и лошите моменти – разказва Михаела. – Видяхме хора, живеещи не в най-благоприятната среда, да светят. И обратното – хора, на които им е трудно да намерят смисъл и надежда.”

Следващата цел, която си поставят младите хора, е чрез проекта си да акцентират върху географското, възрастовото и етническото многообразие в България.

От разговорите ни с хората разбрахме, че има голямо движение към градовете, но също и че има села, в които младите се завръщат – казва Михаела. – Ние самите не можем да кажем много за “преди” и “след”, тъй като имаше места, на които за първи път се озовахме.”

Сред интервюираните в осемнайсетте епизода от видеопроекта “Коя е България” няма да видим известни лица от екрана, бизнеса, политиката или обществения живот. Акцентът в поредицата пада върху битието на “обикновения” човек с неговите радости, болки и надежди. За авторите именно гледната точка на тези хора се оказва важна, тъй като те виждат действителността във всичките й цветове и нюанси и без розови очила. Макар че историите им може да ни се сторят тъжни, в същото време ни вдъхват и надежда, че има хора, които обичат България и с малки стъпки се опитват да я направят по-добро място за живеене.

Всеки вторник героите и поуките в приказката “Коя е България” стават с един повече, затова не ги пропускайте.

Снимки: crowdfunder.co.uk/who-is-bulgaria, Facebook / Коя е България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40