Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските музиканти по света

За мечтите и успехите на едно българско семейство в Бостън

Елена Колева: „Вървим напред заедно и това е най-големият ни успех“

Снимка: личен архив

Елена Колева и Пламен Карадонев са първите българи − преподаватели във факултетите по пиано и пеене на Berklee College of Music. Напускат България преди 19 години, за да учат джаз в САЩ. Мечтата им е да успеят в родината на любимата си музика.


„Не е лесно да вземеш такова решение и то в момент, в който вече имахме успешна кариера – разказва Елена. – Бях преподавател в Нов български университет, класът ми беше доста голям. Като джаз певица се изявявах активно. Заедно с Пламен имахме бенд, с който участвахме в различни фестивали, изнасяхме концерти. Но решихме да поемем по нов път. Той беше приет в Berklee College of Music, аз – в New England Conservatory. Много сме щастливи, че успяхме в тази силно конкурентна среда и продължихме напред с музика. Вече четири години преподаваме в Berklee.

В класа ми има студенти по пеене от цял свят – Колумбия, Мексико, Перу, Норвегия, Швейцария, Китай и др. Научавам много за техните култури, те ми дават енергия да изляза извън „моето“. Превърнала съм се в един „вибриращ“ учител, развил чувствителност към различни култури. Заедно преминаваме през всички вокални стилове – опера, мюзикъл, фолклор, поп, R&B, съвременен джаз... В България получих много добра подготовка по пиано, солфеж, теория и това сега е неоценимо.


Наред с преподаването по пеене, в колежа ме наеха да подготвя програми за часовете по пеене a prima vista, за лятното обучение, което провежда колежът, както и програма за онлайн обучението.

Планирам да направя и ансамбъл, който да изпълнява предимно джаз − моята сила и голямата ми любов. От следващата есен при мен ще учи Менеа Кефалов − талантлива млада певица, българка, родена тук. Често имаме българи и съм щастлива, че мога да бъда техен ментор по време на обучението им. Пламен също има много талантливи студенти по пиано. И двамата организираме студентски продукции, представяме собствени концертни проекти.

Работата ни е много артистична, свързана е с много изяви, контакти със световноизвестни музиканти, които провеждат в Бъркли т. нар. jazz clinics. Сред тях са Кърт Елинг, който идва всяка година, също Джейкъб Колиър. ДиДи Бриджуотър беше в колежа преди няколко месеца. На последното тържествено завършване на учебната година, което беше онлайн, бяха гости Касандра Уилсън и Джон Леджънт. Повечето са хора, от които съм се учила и е прекрасно, че мога да изпитам това като артист.“

„За мен семейството е на първо място – споделя още певицата. – Вървим напред заедно и това е най-големият ни успех.“ Когато се установяват в САЩ, с тях е Мартина − по-голямата дъщеря, която в момента завършва магистратура. В Бостън се ражда Симона. Днес тя е на 14 г.


„Занимавам се с танц, пеене, участвала съм в няколко мюзикъла – разказва Симона на хубав български език. − Мечтая да пея на Бродуей и сега се подготвям за това.

От осем години ходя на балет в Бостънското балетно училище пет пъти седмично, участвала съм в балетни представления на Бостънската опера. Татко ми дава уроци по пиано, а пеене уча с мама. Четири години ходих в Българското училище в Бостън, учих български език, литература и математика. А любимата ми българска песен е „Подслон в дъжда“ от репертоара на Васил Петров.“

Симона има няколко видеозаписа заедно с баща си, който ѝ акомпанира. Сред тях е и песента Better Days, записана по време на карантината в домашното студио и предназначена за афро-американската църква, в която Пламен е музикален директор. Наред с всичко останало, той не спира да композира и наскоро публикува последния си авторски проект.


„Продължаваме и работата си с квартет „Петият сезон“ (The Fifth Season Quartet), с който преди няколко години гостувахме в България и изнесохме доста концерти – допълва Елена Колева. – В него сме заедно с барабаниста Оустин МакМен и джаз арфиста Чарлз Овъртон, който свири невероятно добре в неравноделни размери, а това е много важно, тъй като Пламен постоянно използва сложна метрика в авторските си пиеси и аранжименти. Работим и с една истинска звезда в джаза – Джери Бергонци. Подготвяме нов проект, който планираме да представим с концерти в Европа и разбира се − в България. Имаме покана от Arlington Jazz Festival в Бостън и на 31 май ще представим онлайн 30 минутна програма, част от композициите, които подготвяме като дуо.“


Чуйте интервютата в звуковите файлове.

Снимки: личен архив и Снежана Лазарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05