Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На Спасовден празнува и село Първомайци

Снимка: Здравка Маслянкова

Да си жител на горнооряховското село Първомайци е истинска привилегия. Земята е плодородна, а природата е благосклонна към местните жители, които живеят в хармония с нея и се наслаждават на красивите гледки, разкриващи се по поречието на Янтра.

Село Първомайци е образувано през 1955 г. от обединението на двете селища – Темниско и Сергювец. Смята се, че историята им започва около XII век, а първите писмени сведения за тях са от 1347 година, когато българският цар Иван Александър подписва документ, в който се споменава за съществуването на селата на това място.

Възнесение Господне е денят от църковния календар, на който местните честват празника на с. Първомайци. Тази година тържествата за Спасовден, както е популярен този празник, няма да се състоят, поради епидемията от Covid-19. В двете църкви на селото, издигнати в чест на Христовото възнесение, ще бъде отслужена литургия. Традиционният курбан, който се прави там всяка година, се отлага, засега за неопределено време, съобщи за Радио България кметът на селото Ясен Янков.

И макар празникът днес да е по-скоро в душите, отколкото на мегдана, ние ви припомняме една наша среща с жители на Първомайци, които разказват за оживения и пълноценен живот на село, за празника, посветен на местната гозба „разсол“ – ястие, което се приготвя специално за събора на Спасовден, за прочутите градинари от този край, за така наречените колани на кори и още много други неща. 

Защо първомайци толкова се гордеят със своето село, вижте ТУК.


Още от категорията

Райна Княгиня. Художник Васил Горанов.

Тихият подвиг на българките по време на борбите за свобода

Техният героизъм и отдаденост са останали в сянката на мъжките подвизи, далеч от вниманието на историци и хроникьори. Но българските жени по нищо не са отстъпвали на мъжете, когато е ставало дума за отстояването на ценности като свобода,..

публикувано на 03.03.22 в 08:40
Снимка: Facebook/Мъглижки-манастир-Св-Николай-Мирликийски

Мъглижкият манастир още пази спомена за Левски

Съвсем близо до град Мъглиж, сред склоновете на Балкана, се е смълчал Мъглижкият манастир „Св. Николай Мирликийски“. Предполага се, че е бил основан още по време на Второто българско царство (1185-1393г.). След падането на нашите земи под Османско..

публикувано на 19.02.22 в 11:10

Васил Левски – опора на националната ни съвест

На 19 февруари България се прекланя пред паметта на Васил Иванов Кунчев – революционерът, който посява семенцето на свободата в поробеното от столетия българско отечество. „ Героят е казал всичко, което днес искаме да чуем. И за..

публикувано на 19.02.22 в 05:35