Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Спасовден празнува и село Първомайци

Снимка: Здравка Маслянкова

Да си жител на горнооряховското село Първомайци е истинска привилегия. Земята е плодородна, а природата е благосклонна към местните жители, които живеят в хармония с нея и се наслаждават на красивите гледки, разкриващи се по поречието на Янтра.

Село Първомайци е образувано през 1955 г. от обединението на двете селища – Темниско и Сергювец. Смята се, че историята им започва около XII век, а първите писмени сведения за тях са от 1347 година, когато българският цар Иван Александър подписва документ, в който се споменава за съществуването на селата на това място.

Възнесение Господне е денят от църковния календар, на който местните честват празника на с. Първомайци. Тази година тържествата за Спасовден, както е популярен този празник, няма да се състоят, поради епидемията от Covid-19. В двете църкви на селото, издигнати в чест на Христовото възнесение, ще бъде отслужена литургия. Традиционният курбан, който се прави там всяка година, се отлага, засега за неопределено време, съобщи за Радио България кметът на селото Ясен Янков.

И макар празникът днес да е по-скоро в душите, отколкото на мегдана, ние ви припомняме една наша среща с жители на Първомайци, които разказват за оживения и пълноценен живот на село, за празника, посветен на местната гозба „разсол“ – ястие, което се приготвя специално за събора на Спасовден, за прочутите градинари от този край, за така наречените колани на кори и още много други неща. 

Защо първомайци толкова се гордеят със своето село, вижте ТУК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05