Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Спасовден празнува и село Първомайци

Снимка: Здравка Маслянкова

Да си жител на горнооряховското село Първомайци е истинска привилегия. Земята е плодородна, а природата е благосклонна към местните жители, които живеят в хармония с нея и се наслаждават на красивите гледки, разкриващи се по поречието на Янтра.

Село Първомайци е образувано през 1955 г. от обединението на двете селища – Темниско и Сергювец. Смята се, че историята им започва около XII век, а първите писмени сведения за тях са от 1347 година, когато българският цар Иван Александър подписва документ, в който се споменава за съществуването на селата на това място.

Възнесение Господне е денят от църковния календар, на който местните честват празника на с. Първомайци. Тази година тържествата за Спасовден, както е популярен този празник, няма да се състоят, поради епидемията от Covid-19. В двете църкви на селото, издигнати в чест на Христовото възнесение, ще бъде отслужена литургия. Традиционният курбан, който се прави там всяка година, се отлага, засега за неопределено време, съобщи за Радио България кметът на селото Ясен Янков.

И макар празникът днес да е по-скоро в душите, отколкото на мегдана, ние ви припомняме една наша среща с жители на Първомайци, които разказват за оживения и пълноценен живот на село, за празника, посветен на местната гозба „разсол“ – ястие, което се приготвя специално за събора на Спасовден, за прочутите градинари от този край, за така наречените колани на кори и още много други неща. 

Защо първомайци толкова се гордеят със своето село, вижте ТУК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В навечерието на Еньовден "небето се отваря"

Празникът Еньовден  се отбелязва винаги на 24 юни, когато църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител. Фолклорната традиция е свързана с деня на лятното слънцестоене, когато слънцето "трепти" и "играе" на изгрев и се отправя към зимата...

публикувано на 23.06.23 в 05:35
Снимка: Национален етнографски музей

Изложба припомня битието от задължителната военна служба

"Когато момчето става мъж…" Така е озаглавена изложбата, в която Националният етнографски музей припомня битието в казармата през "онези 45 години". В продължение на два месеца, от 20 юни до 20 август, експозицията може да бъде разгледана в..

публикувано на 18.06.23 в 11:15

Почитаме празника на светците Константин и Елена

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена, открила кръста, на който бил разпнат Спасителя и построила няколко манастира в Светите земи. Откриването на..

публикувано на 21.05.23 в 04:05