Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избрано от колекцията на Радио България...

„Велик е нашият войник” вече 19 години е химн на Българската армия

Днес е Денят на военните духови оркестри

Снимка: БГНЕС

31 май 2001 година е датата, на която със заповед на министъра на отбраната един от най-популярните родни маршове се превръща в химн на Българската армия. Обявяването става тържествено, на концерт на сборен армейски духов оркестър на столичния площад „Св. Ал.Невски”.

Военната песен „Велик е нашият войник” е създадена по време на Първата световна война. Мелодията е композирана през 1916 година край Охридското езеро, от Михаил Шекерджиев, редник в 23 полк на Осма пехотна тунджанска дивизия. Текстът е на журналиста подпоручик Константин Георгиев.

С днешна дата няма празник или тържество в Българската армия, на които да не звучи вдъхновеното „Велик е нашият войник! Велик, велик, велик!

От 2001 година насам, 31 май се отбелязва и като Ден на военните духови оркестри. По този повод Радио България припомня интересната, изпълнена с превратности история на Гвардейския представителен духов оркестърТУК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40