Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 84

Снимка: REUTERS

S&P: Българската икономика ще се възстанови през 2021 г.

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings (Стандарт енд Пуърс) потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' и ревизира перспективата от положителна на стабилна.

Ревизията е свързана с очакванията за значително влошаване на растежа в България и в други държави през 2020 г. в резултат на мерките за овладяване на пандемията с Covid-19. Но предвид значителното свиване на макроикономическите дисбаланси на страната през последните години, агенцията очаква, че българската икономика ще се възстанови през 2021 г.

Националният борд по туризъм: Готови сме за добре организиран, но необичаен сезон

Има всички предпоставки за старт на летния туристически сезон около 15 юни. Това заяви Полина Карастоянова, директор на Националния борд по туризъм в интервю за Нова телевизия. По думите ѝ секторът е готов за добре организиран, но необичаен сезон. Карастоянова прогнозира, че много от туристите ще избират планината като алтернатива на морето и малките къщи за гости пред големите хотели. Тя определи като „неравна битка“ конкуренцията на България като туристическа дестинация с Турция и Гърция, където секторът се ползва с държавна подкрепа.

Държавата ще подкрепи автобусните превозвачи

Държавата е изготвила мярка в подкрепа на автобусните превозвачи, които бяха силно засегнати от пандемията на Covid-19. Това заяви в интервю за радио "Дарик" заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. От първи юли на заетите във фирмите за автобусен превоз ще се предоставят по 290 лева (148 евро) на човек за период от 6 месеца. Основен критерий за помощта е те да имат намаление на оборотите с 20%.

От 1353 проби за последните 24 часа едва 14 нови случаи на Covid-19

За последните 24 часа в България са регистрирани едва 14 нови случая на коронавирус при изследвани 1353 проби. Сред новорегистрираните има дете на 9 месеца в София, което е без симптоми, и един шофьор на линейка от столичната Бърза помощ.

С това общият брой на регистрираните случаи на коронавирус в страната става 2499. Сред медицинският персонал общият брой на случаите на зараза е 256.

Общият брой на починалите е 139, средната им възраст е 67 години. Излекувани са 1 064 души, или 42% от регистрираните с коронавирус.

Позволиха провеждането на конференции и семинари

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която позволява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения, в т.ч мероприятия на изложбената индустрия, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет и при спазване на въведените противоепидемични мерки. Това стана след среща на премиера Бойко Борисов и Кирил Ананиев с представители на Българското конгресно бюро. На срещата от бюрото запознаха премиера и здравния министър с проблемите на конгресно-конферентния сектор, който е напълно блокиран и на практика не функционира от началото на пандемията с коронавируса. Премиерът тогава коментира, че във връзка с намаляването на заболеваемостта може да бъде предприета поредна стъпка за разхлабване на мерките и да се разреши този тип мероприятия.

Празник на черешата в Кюстендил ще има въпреки пандемията

Въпреки противоепидемичните мерки срещу Covid-19 традиционният за град Кюстендил Празник на черешата ще се проведе през последната седмица на юни. Решението е взето от кметството на града. Ще има изложение на сортовете череши от Кюстендилския край и изделия на местни занаятчии.

По традиция за празника в известния с вкусните си череши град се стичат хиляди хора от цялата страна и от чужбина.

Първо мотошествие след извънредното положение

Над 1200 мотористи се включиха в откриването на новия мотосезон в черноморския град Варна. За първи път след извънредното положение в страната мотористи от Североизточна България пристигнаха на централния площад пред катедралния храм "Успение Богородично", откъдето тръгнаха на шествие по улиците на града.


Всичко по-важно за 
Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00