Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 88

| обновено на 03.06.20 в 20:05
Снимка: БГНЕС

Само социални противоепидемични мерки след 15 юни
На 15 юни изтича извънредната епидемична обстановка във връзка с пандемията на Covid-19. След тази дата ще останат само социалните мерки, каза премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. Той поиска от здравния министър Кирил Ананиев да прецизира текстовете, които регламентират носенето на маски на закрито.

Възможно е България да разполага със 692 млн. евро от заделените от Европейската комисия средства за справяне с икономическите последици от Covid-19 до края на годината, стана ясно още от заседанието на кабинета. Правителството активно работи в тази посока и през юни-юли трябва да бъдат изработени адекватни механизми за схеми за безвъзмездно финансиране, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. Има вероятност още през късната есен средствата да достигнат до бенефициерите − фирми, публични институции, болнични заведения.

Това беше първото присъствено правителствено заседание от началото на извънредното положение, въведено на 13-ти март. До днес министрите заседаваха дистанционно чрез видеовръзка.

Разрешиха спортните състезания пред публика
От 10 юни се разрешават колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито с публика. Допустимата заетост на местата е до 30% от общия капацитет, при зрители най-малко през 2 седалки или на дистанция от 1,5 м, съобщи здравното министерство. Министърът разрешава от 15 юни също колективни и индивидуални спортни дейности с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито, при изисквания за дистанциране на публиката еднакви с тези за мероприятията на открито.

1206 души в България са преодолели Covid-19
Регистрираните за последните 24 часа новите случаи на Covid-19 в България са 22 от направени 1347 проби с PCR. С тях броят на потвърдените случаи достига 2560, съобщи Националният оперативен щаб. Сред новозаразените 9 са медици, 7 от които са от гастроентерологичното отделение на МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен, което вече затворено

Двама души, диагностицирани с коронавирус, са починали през последното денонощие. Общият брой на починалите е 146. Броят на настанените в болница е рекордно нисък - 132 души. Само 9 от тях се нуждаят от интензивно лечение. Излекувани до момента са 1206.

PCR тестове за всички нуждаещи се във Втора градска болница
От днес в общинската Втора градска болница в София със заповед на министъра на здравеопазването ще се правят PCR тестове за всички нуждаещи се пациенти. В лечебното заведение беше обособено първото Covid-отделение в града, като до този момент през него са преминали 46 пациенти, информира директорът доц. Стефан Узунов. От тази седмица е възстановена работата във всички отделения на столичната болница, която приема и пациенти от провинцията. Още информация − ТУК.

Covid-19 приключва за този сезон, смята доц. Ангел Кунчев
Дори да отпадне задължителният характер на мерките, те ще са препоръчителни, особено за хора с грипоподобни симптоми, каза пред агенция БГНЕС доц. Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб срещу Covid-19. Всяко пренебрегване на тези правила води до възникване на по-малки или по-големи огнища, смята Кунчев и посочи Северна Македония, където броят на новите случаи падна под 10, но от няколко стига до 90. Експертът е категоричен, че това се дължи на тесните контакти по време на религиозните празници. Кунчев е умерен оптимист и счита, че дори през есента да има нови огнища, те надали ще бъдат в толкова големи размери.

Няма да има апокалиптична втора вълна на Covid-19 през есента
Такава е тезата на доц. Атанас Мангъров − началник на Детската клиника към Инфекциозна болница в София. Пред медицински форум в Русе на тема „Covid-19- в настоящето и въпросът за бъдещето“, експертът каза, че ако остане сред населението, новият коронавирус в никакъв случай няма да предизвика епидемична заболеваемост, тъй като тези вируси нямат способността да живеят трайно сред човешката популация. Сценарият, който се развива в момента, в значителна степен повтаря случилото се през 2002-2003 г. със SARS, смята Мангъров. 

Създадоха българска противоепидемична електронна платформа
Тя се нарича Open Pandemic и обхваща всички аспекти от разпространението, здравословното и икономическо влияние на епидемиите. Платформатаима 14 модула и напълно анонимно мобилно приложение. Системата позволява на здравни и правителствени институции да наблюдават развитието на всяка инфекция и да управляват по-ефективно болничните ресурси. Тя може да спомогне за превенция на евентуална втора вълна от Covid-19, както и на други заболявания.

Модернизират кризисната мярка „60/40“
Мярката, с която държавата покрива 60% от осигуровките и заплатите на работниците, ще продължи да действа от 1 юли до 30 септември с нов дизайн. Социалният министър Деница Сачева каза, че мярката ще е отворена и за наемане на безработни от Бюрата по труда, като вече няма да се води за компенсации, а като субсидия за заплати. Няма да се изискват обстоятелствата, необходими по време на извънредното положение − фирмите да са спрели работа, да са преустановили своята дейност или служителите да са на непълно работно време. За новия дизайн на мярката трябва отново подкрепа от Еврокомисията, допълни Сачева.

Българските дипломати в Северна Македония с лично дарение на болницата в Битоля
Предоставени са облекла за многократно ползване в продължение на 850 работни дни. Радваме се, че съседна България има развита технология за изработка на такива скафандри от най-съвременен тип, заяви кметът на Битоля Наташа Петровска. По инициатива на посолството и генералното консулство, всички български служители в представителствата са събрали лични средства за покупка на защитните облекла за лекарите на първа линия в борбата с Covid-19, обясни българският посланик Ангел Ангелов.

България дари на Армения и Грузия защитни средства срещу Covid-19
Дарения от защитни облекла, очила и шлемове, изпратени като помощ от България в борбата с коронавируса, са предадени на Армения и Грузия. Помощта е част от подкрепата, която София оказва на 12 държави от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство. В Армения българският посланик Мария Павлова предаде 500 защитни комплекта, предназначени за медицинския персонал на първа линия срещу COVID-19. В Грузия българската хуманитарна помощ от 400 комплекта бе предадена от посланик Десислава Иванова. 100 защитни комплекта се предоставят и на неправителствени организации в Грузия, работещи с деца в неравностойно положение.
Зрелостниците се явиха на втората задължителна матура
Матурата за 12-класниците по свободноизбираем предмет протече при стриктни мерки за дистанция и дезинфекция. Репортерска проверка на БНР във Френската езикова гимназия в София установи, че струпване на зрелостници пред училището не е имало. Обстановката е била спокойна. Децата са носили задължително маска, а на входа е проверена температурата им. На изпита днес са се явили близо 37 000 ученици в цялата страна.

Ще промени ли Covid-19 градската среда?
За архитектите отстоянията в пространството са ключови. На пръв поглед няма какво толкова да се измести в един град в условията на пандемия, но извън това да ходим с маски и дезинфектанти може да се помисли за по-оптимално съотношение между пешеходци, велосипедисти, заведения и автомобили, смята проф. Искра Дандолова, архитект и урбанист. Цялото интервю - чуйте ТУК.


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Редактор: Гергана Манчева+ Екип „Новини“





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00

България днес – 10 април 2024 г.

В „България днес“ на 10 април ви разказваме за Рамазан Байрам – мюсюлманският празник с послание, срещаме ви с Елена Ганева-Роблес, преподавател на български и британски деца в Лондон. Разбираме и защо едно българско семейство загърби бизнеса си у..

публикувано на 10.04.24 в 19:00