Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират всекидневните брифинги за Covid-19, но щабът продължава работа

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

На стотния ден след издаването на заповедта за създаване на Националния оперативен щаб, премиерът Бойко Борисов реши да прекрати всекидневните пресконференции на щаба, с които той информираше обществеността за хода на заболяването и мерките за ограничаване на разпространението на вируса.  

Информацията няма да бъде спряна. Ще бъде публикувана онлайн - каза Бойко Борисов и подчерта, че непрекъснато „включване“ на щаба създава чувство за безпокойство у хората.

Националният оперативен щаб няма да бъде разформирован, а ще продължи работа до 31 декември, „за да имаме готовност, ако дойдат по-лоши събития“ – обясни премиерът. Дотогава щабът трябва гарантира запасите от предпазни облекла, защитни средства, тестове и лекарства за борба с болестта.

„Трябва да свикнем да живеем с този вирус, той не е утихнал. Но ние чисто психологически искаме да се върнем колкото се може бързо към нормалния начин на живот“, отбеляза българският премиер. Той благодари за усилията и работата на членовете на щаба, на всички лекари, сестри, лаборанти, здравни инспектори, полицаи, социални работници, на всички българи за дисциплината и спазването на мерките.

„Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия - каза Борисов. - Надяваме се да няма втора, трета вълна, надяваме се всичко това да утихне! Но с приключването на ежедневния брифинг на щаба целя само едно: за това лошо нещо, което се случи на света – в Испания удължиха извънредното положение, видяхте какво се случва в САЩ, мисля че това го избегнахме поради няколко причини – дисциплината на народа, това, че показахме като нация, че може да се пазим и да се съхраняваме, защото безспорното в това заболяване е дистанцията, дисциплината и дезинфекцията“.

Премиерът допълни, че мерките у нас са дали възможност да бъдат подготвени болниците. „Не искам да си придавам нито важност, нито да си приписвам заслуги, но това, което направихме беше чудо и никой друг не успя да го направи – в света, не в Европа". 

Изявлението на Бойко Борисов можете да чуете ТУК


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рори Милър

Американецът Рори Милър представя в САЩ и Канада рецепти от българските села

В Чикаго тази вечер от 18.30 ч. в Културен Център Магура (415 W Golf Rd # 7, Arlington Heights) ще бъде представена книгата "На око" на живеещия в България американец кулинар Рори Милър. Тя съдържа рецепти на храни от българските села. Книгата..

публикувано на 17.04.24 в 06:15

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09