Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неразбориите около построяването на национална детска болница продължават

Снимка: БГНЕС

Грозният бетонен скелет на недовършената сграда в двора на Александровска болница в София ще бъде съборен, а на негово място ще бъде построена нова детска болница. Това обяви премиерът Бойко Борисов при среща с представители на гражданската инициатива “За истинска детска болница”, състояла се неотдавна. Решението обаче не доведе до консенсус относно това ще има ли в обозримо бъдеще национално детско лечебно заведение - с необходимите болнични отделения, с добре подготвен екип и с модерна апаратура?! 

Според инициативата “За истинска детска болница”, временна нова клиника може да се построи до 4 години – с шест месеца повече от предвиденото време за завършването на строежа.

“В нашето искане не е заложено събарянето на този строеж – коментира арх. Петкана Бакалова. – Теренът на Александровска болница е достатъчно голям, за да бъде намерено архитектурно решение, което да удовлетвори нуждите на националната педиатрия и без да се занимаваме с този строеж. Премиерът затвори разговора до карето на Александровска болница, но това не означава, че други възможни решения не биха се оказали по-успешни.”

Според инж. Лазар Голев, конструктор на недовършения строеж, събарянето му ще бъде груба грешка. Махането на стотици кубици бетон и хиляди килограми стомана ще продължи минимум 2 г., а новата сграда ще бъде изградена от “почти същия бетон, по същите правилници, без никаква разлика”, смята той. Началникът на Клиниката по неврология в педиатрията, проф. Иван Литвиненко също се обяви против взетото решение.

“Единствената дума, която мога да кажа, е “съжалявам” – заявява той. – Имахме надеждата, че строежът, докаран до значима точка от развитието си, ще бъде завършен и ще се радваме на болница, която обединява различните звена. Вместо това ще продължим да разкарваме децата с линейки, защото забавянето ще се проточи с години. Не съм оптимист, че ще доживея да видя тази болница.”

Спирането на заповедта на здравния министър, според която новата болница трябваше бъде изградена на основата на стария строеж, не се посреща само негативно. “Съществуващата сграда за времето си е била добра – сега тя може да се използва с друга цел, например като бизнес център, а не за болница”, твърди инж. Методи Андреев от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Той смята, че най-добре ще бъде да се намери ново, леснодостъпно и комуникативно място за детската клиника, тъй като Александровска болница е с труден достъп, а и в близост се намира инсинератор.

“Една многопрофилна национална педиатрична болница трябва да бъде самодостатъчна, т.е. в нея да има абсолютно всичко необходимо за лечението на деца – казва още инж. Методи Андреев. – Тази болница трябва да разполага със свой специализиран състав и с апаратура по всички съвременни изисквания на медицината, а не да разчита на съседната клиника. В този смисъл аргументът за близостта на останалите клиники и болници е несъстоятелен.”

Междувременно представители на гражданската инициатива “За истинска детска болница, не гробница” се събраха пред Министерския съвет, за да съберат подписи за обявяването на нова обществена поръчка и на нов конкурс за педиатричната болница. Независимо от обещаното от премиера Бойко Борисов, недоволните настояват и депутатите да се произнесат по исканията им. Протестиращите настояват също за създаването на Обществен съвет, за да се гарантира прозрачността в осъществяването на проекта.

Идеята за построяване на многопрофилна университетска педиатрична болница отдавна вълнува всички работещи в сферата на детското здравеопазване у нас, каза пред Радио България дългогодишният педиатър д-р Жана Станева. С днешна дата България продължава да бъде единствената европейска държава, в която няма Национална педиатрична болница.

В публикацията са използвани материали от Програма „Хоризонт“ на БНР 

Съставил: Диана Цанкова
Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20