Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конкурс за рисунка на диви божури събира участници от цялата страна

4
Снимка: facebook.com/detskotvorcheskoatelie/

Теснолистният божур − Paeonia tenuifolia, е красиво многогодишно растение с огненочервени цветове. Цъфти активно през април и май, като достига височина до 40 см. Дивият божур вирее по сухи места, на каменист варовит терен. В България можете да го видите в Добруджа, по Черноморието, в района на Странджа планина. Най-близката до София местност с диви теснолистни божури се намира северозападно от столицата ни. Там - между селищата Волуяк и Божурище − е защитената местност „Теснолистен божур“, която обхваща територия от 13,52 хектара. 

„Поставянето на дивия божур под защита беше един от успехите на неправителствения сектор и общината, която видя огромното значение на това да опази символа на Божурище“, каза пред Радио България Спас Узунов, експерт „Природозащита“ към фондация Биоразнообразие.

Пейзажите с цъфнали диви божури привличат интереса не само на природолюбителите, но и на туристите. И за да могат красивите цветове да радват очите в бъдеще, природозащитни организации са насочили усилията си към подрастващите. С различни инициативи те запознават децата с красивите диви цветя и нуждата от тяхното опазване.За втора поредна година се провежда национален конкурс за детска рисунка „Дивите божури 2020“. Организаторите от творческото ателие към читалище „Христо Ботев 1934“ в Божурище получиха над 530 илюстрации от повече от 50 населени места на България. Младите творци изпращаха картините си онлайн, а независимо жури ще определи победители в три категории. Резултатите ще бъдат обявени на 5 юни − Световният ден на околната среда.И тъй като тази година той ще премине под знака на биоразнообразието с призив за борба с ускоряващата се загуба на видове, теснолистните божури ще бъдат обект на онлайн дебат: „Ще успеем ли да защитим дивите божури край Божурище?! “.

Експертна оценка на популацията на дивите божури и начините за опазване на находищата ще дадатексперти от Асоциацията на парковете в България, Природен парк „Витоша“, както и активисти от Божурище − града, носещ името на красивото алено цвете.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: facebook.com/detskotvorcheskoatelie, bbf.biodiversity.bg

Галерия

Още от категорията

Радио България на руски език се чете още повече покрай войната в Украйна

"Сайтът на БНР на руски език се чете, включително и в Русия. Статистиката от aприл е, че най-много са посещенията на руския ни сайт от Литва. Все още се опитваме да си обясним това явление. Следват посещенията от България. Те са нараснали значително, което..

публикувано на 26.05.22 в 19:03

Топло с локални следобедни валежи

В петък  ще е слънчево с разкъсана висока облачност. След обяд над Североизточна България, Рило-Родопската област и западните райони на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са от 14 до 17°, в столицата ще е 14°. Дневните..

публикувано на 26.05.22 в 18:05

Село Брезница – малкото икономическо чудо на българския Югозапад

Брезница стана известно като селото на милионерите, заради богатите къщи с паркираните отпред луксозни возила, процъфтяващите предприятия и необичайно високия стандарт на населението. “Милионери е силно казано, просто имаме трудолюбиви и..

публикувано на 26.05.22 в 12:43