Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конкурс за рисунка на диви божури събира участници от цялата страна

4
Снимка: facebook.com/detskotvorcheskoatelie/

Теснолистният божур − Paeonia tenuifolia, е красиво многогодишно растение с огненочервени цветове. Цъфти активно през април и май, като достига височина до 40 см. Дивият божур вирее по сухи места, на каменист варовит терен. В България можете да го видите в Добруджа, по Черноморието, в района на Странджа планина. Най-близката до София местност с диви теснолистни божури се намира северозападно от столицата ни. Там - между селищата Волуяк и Божурище − е защитената местност „Теснолистен божур“, която обхваща територия от 13,52 хектара. 

„Поставянето на дивия божур под защита беше един от успехите на неправителствения сектор и общината, която видя огромното значение на това да опази символа на Божурище“, каза пред Радио България Спас Узунов, експерт „Природозащита“ към фондация Биоразнообразие.

Пейзажите с цъфнали диви божури привличат интереса не само на природолюбителите, но и на туристите. И за да могат красивите цветове да радват очите в бъдеще, природозащитни организации са насочили усилията си към подрастващите. С различни инициативи те запознават децата с красивите диви цветя и нуждата от тяхното опазване.За втора поредна година се провежда национален конкурс за детска рисунка „Дивите божури 2020“. Организаторите от творческото ателие към читалище „Христо Ботев 1934“ в Божурище получиха над 530 илюстрации от повече от 50 населени места на България. Младите творци изпращаха картините си онлайн, а независимо жури ще определи победители в три категории. Резултатите ще бъдат обявени на 5 юни − Световният ден на околната среда.И тъй като тази година той ще премине под знака на биоразнообразието с призив за борба с ускоряващата се загуба на видове, теснолистните божури ще бъдат обект на онлайн дебат: „Ще успеем ли да защитим дивите божури край Божурище?! “.

Експертна оценка на популацията на дивите божури и начините за опазване на находищата ще дадатексперти от Асоциацията на парковете в България, Природен парк „Витоша“, както и активисти от Божурище − града, носещ името на красивото алено цвете.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: facebook.com/detskotvorcheskoatelie, bbf.biodiversity.bg

Галерия

Още от категорията

Росен Желязков

Ще обсъждат бъдещето на железницата в България

Министърът на транспорта Росен Желязков  ще участва в онлайн дискусия на тема „Перспективите за развитие на железопътния транспорт в България“. Събитието е организирано съвместно от транспортното министерство и евродепутата Андрей Новаков...

публикувано на 25.02.21 в 05:25

Очаква се българските антарктици да достигнат о-в Ливингстън

Шестимата български полярници от 29-ата национална антарктическа експедиция се очаква на 25 февруари да стигнат на о-в Ливингстън и да открият сезона на базата "Св. Кл. Охридски". Редуцираният поради пандемията състав има задачата да отстрани..

публикувано на 25.02.21 в 05:05

Задържаха продавач на фалшиви български и американски документи

Повдигнато е обвинение срещу един задържан за изготвяне на подправени американски и български лични документи, след акция в Шумен на Главна дирекция борба с организираната престъпност. Това съобщи ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена..

публикувано на 24.02.21 в 15:13