Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за рисунка на диви божури събира участници от цялата страна

4
Снимка: facebook.com/detskotvorcheskoatelie/

Теснолистният божур − Paeonia tenuifolia, е красиво многогодишно растение с огненочервени цветове. Цъфти активно през април и май, като достига височина до 40 см. Дивият божур вирее по сухи места, на каменист варовит терен. В България можете да го видите в Добруджа, по Черноморието, в района на Странджа планина. Най-близката до София местност с диви теснолистни божури се намира северозападно от столицата ни. Там - между селищата Волуяк и Божурище − е защитената местност „Теснолистен божур“, която обхваща територия от 13,52 хектара. 

„Поставянето на дивия божур под защита беше един от успехите на неправителствения сектор и общината, която видя огромното значение на това да опази символа на Божурище“, каза пред Радио България Спас Узунов, експерт „Природозащита“ към фондация Биоразнообразие.

Пейзажите с цъфнали диви божури привличат интереса не само на природолюбителите, но и на туристите. И за да могат красивите цветове да радват очите в бъдеще, природозащитни организации са насочили усилията си към подрастващите. С различни инициативи те запознават децата с красивите диви цветя и нуждата от тяхното опазване.



За втора поредна година се провежда национален конкурс за детска рисунка „Дивите божури 2020“. Организаторите от творческото ателие към читалище „Христо Ботев 1934“ в Божурище получиха над 530 илюстрации от повече от 50 населени места на България. Младите творци изпращаха картините си онлайн, а независимо жури ще определи победители в три категории. Резултатите ще бъдат обявени на 5 юни − Световният ден на околната среда.



И тъй като тази година той ще премине под знака на биоразнообразието с призив за борба с ускоряващата се загуба на видове, теснолистните божури ще бъдат обект на онлайн дебат: „Ще успеем ли да защитим дивите божури край Божурище?! “.

Експертна оценка на популацията на дивите божури и начините за опазване на находищата ще дадатексперти от Асоциацията на парковете в България, Природен парк „Витоша“, както и активисти от Божурище − града, носещ името на красивото алено цвете.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: facebook.com/detskotvorcheskoatelie, bbf.biodiversity.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38