Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължава се извънредната епидемична обстановка в България

Снимка: БГНЕС

Извънредната епидемична обстановка ще се удължи с 15 дни до края на юни, съобщи на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов. Но мерките няма да се променят и затягат. В сила остава задължението пътуващите в градския транспорт да се носят предпазни маски. В затворените пространства носенето на маски е препоръчително.

Повишението на случаите с коронавирус в страната се дължи на клъстерите, обясни Борисов. По най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете и производствата, без да създаваме паника и страх и мисля, че така трябва да продължим, допълни премиерът.

Не се случва нищо ново, дори продължаваме да облекчаваме мерките и от 15 юни се отварят театрите и кината. Те ще работят на 50% от капацитета на местата им, каза още Борисов.

Дисциплина, дистанция и дезинфекция са най-важното, което трябва да спазваме в този момент. „Нищо различно няма − пандемията расте, заболяванията се увеличават, радостният факт е, че и излекуваните се увеличават. И в същото време имаме почти нормален начин на живот, на икономиката, на бизнеса, на културата. От нас зависи да съблюдаваме мерките, за да продължим да живеем така, както и преди кризата.”

Основният ни критерии е болниците да могат да приемат и обработват заразените, допълни Борисов, затова предлагаме проект на решение за удължаване с 15 дни на срока извънредната епидемична обстановка.

При тази ситуация удължаването на мерките е необходимо, защото по закон, ако отпадне извънредната епидемична обстановка, нямаме основание да налагаме и граничните мерки, коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Не може да се каже, че в страната не се правят проби, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Не е вярно и че колкото повече проби се правят, повече ще бъдат положителни. Това зависи от мястото, от което се взимат пробите. Когато се взимат от клъстер, това е един малък епидемиологичен взрив, хората са били в много тесен контакт, не са спазвали мерките и обикновено пробите са много положителни, обясни Кантарджиев. Той отново призова да се носи маска в магазините и обществения транспорт и посъветва хората, когато са в заведение, да гледат да са на открито.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08