Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захарий Зограф – най-прочутият иконописец по нашите земи

Колелото на живота, Преображенски манастир, Велико Търново. Свети Кирил и Методий, Троянски манастир
Снимка: dveri.bg

На 14 юни преди 167 г. от този свят си отива Захарий Зограф – видна фигура на българското Възраждане, останала в историята не само с художествената си дейност, но и с борбата си за налагане на родния език в богослужението.

Творецът от прочутата Самоковска школа завещава на поколенията множество изключителни творби. И днес в църкви и манастири могат да се видят неговите икони и стенописи – „Страшният съд” с изобразените като грешници пловдивски чорбаджии и кокони, в Бачковския манастир; ликовете на светите братя Кирил и Методий в Троянския манастир; „Колелото на живота” с двата сценария, по които човекът може да измине земния си път, в Преображенската света обител и пр.

Според хората на църквата обаче именно най-прочутият български иконописец извършва христоотстъпничество в изкуството, проправяйки път към залеза на иконата преди Освобождението и ставайки родоначалник на светската живопис у нас. Захарий Зограф е осъждан и заради дързостта си да изобрази своя лик върху манастирските стени и така да изтъкне човека творец като контрапункт на Вселенския създател.

За новаторството и дързостта на идеите на зографа Захарий и за поколенията майстори, които изграждат най-представителната иконописна школа в България − Самоковската, разказва проф. Елена Генова от Института за изследване на изкуствата при БАН. Вижте и чуйте интервюто в публикацията от архива на Радио България, която ви припомняме днес: Проф. Елена Генова представя: Самоковската иконописна школа”.

Редактор: Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов

На днешната дата – 17 януари – отбелязваме 105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов. Роден в родопското село Гела през 1919 г., целият му живот остава свързан с този магичен край. Започнал да свири на гайда едва 14-годишен,..

публикувано на 17.01.24 в 05:55

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16