Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България - с печат за безопасност и хигиена в туризма

Снимка: wttc.org

България ще ползва печат за безопасност и хигиена от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC - The World Travel & Tourism Council), информира Министерството на туризма. Печатът „Safe Travels“ дава възможност по-лесно да се разграничат дестинациите, транспортните средства, местата за настаняване и заведенията за хранене, прилагащи високи стандарти за безопасност и хигиена.

Световният съвет за пътувания и туризъм стартира инициативата във връзка с мерките за борба с Covid-19 и включи печатите в своите протоколи за безопасно пътуване, които предоставят информация и насоки за доставчиците на туристически услуги и за туристите по отношение спазването на хигиената, дезинфекцията и физическата дистанция. Целта е да се въведат планове за оптимизиране на усилията за възстановяване на туристическия сектор от кризата.


Към момента протоколите на Световния съвет за пътувания и туризъм обхващат различни сфери на дейност – хотели, ресторанти, авиация, летища, туроператори, пазаруване на открито, конгресни центрове, като за изготвянето им се вземат предвид препоръките на Световната здравна организация. Документите ще бъдат актуализирани, в случай на промяна в епидемиологичната обстановка.

Указанията, които Министерството на туризма изготви за местата за настаняване и заведенията за хранене, отговарят на издадените протоколи от WTTC, което прави страната ни част от тази инициатива. Тя е подкрепена също от Световната организация по туризъм, Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и други, се казва в съобщението на българското министерство.


„Печатът е жизненоважен за възстановяването на доверието на потребителите в световен мащаб, за да могат пътниците да бъдат сигурни, че са налице засилени стандарти за хигиена, и да пътуват безопасно“, коментира Глория Гевара, президент и изпълнителен директор на WTTC. Тя очаква през следващите дни и седмици да се присъединят още дестинации, което показва успеха и значението на печата за безопасни пътувания на WTTC.

На сайта на световната организация е поместено е изказване на българския министър на туризма Николина Ангелкова, в което тя заявява: „Туризмът е кауза, която носи по-добро бъдеще за всички, и заедно можем да решаваме кризи и предизвикателства. Приветстваме инициативата за безопасни пътувания от WTTC, която ще осигури бързо възстановяване на туристическия сектор след световната пандемия с Covid-19 и ще възстанови доверието на пътуващите“.

Снимки: Pixabay, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: архив на Николета и Уриел Зунино

Горски сватби, мусака по аржентински, походи за билки … по-различната хижа на Николета и Уриел

Хижата с най-вкусната храна, най-младите хижари и най-нестандартните преживявания се намира в Родопите и носи приказното име "Момчил юнак". Допреди време базата, собственост на Община Смолян, пустееше. Но Николета и Уриел Зунино пристигат, запретват..

публикувано на 11.03.24 в 10:45

Нова снежна покривка на Пампорово

В края на зимния сезон любителите на ските могат да се възползват от новата 20-сантиметрова снежна покрива на Пампорово в Родопите. На тяхно разположение са дванайсет писти, а лифт картите са на промоционални цени. Ски сезонът ще продължи минимум до 7..

публикувано на 09.03.24 в 10:11

Ски спускане с носии и знамена в курорта Пампорово

За поредна година на 3 март в курорта Пампорово в Родопите ще се проведе най-голямото и патриотично ски спускане. Участниците ще са облечени в народни носии, ще се веят български трибагреници, съобщава БНР Кърджали. Събирането на..

публикувано на 03.03.24 в 06:10