Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови разделителни линии между управляващи и опозиция

БСП - с нов вот на недоверие към управляващите

В продължилия до късно в събота, 13 юни, Национален съвет на БСП - основната опозиционна сила в българския парламент, изкристализираха няколко въпроса, които ще търпят развитие в българския политически живот през идните месеци.

От една страна, са вътрешните въпроси в партийната организация на социалистите. Т.нар. „вътрешна опозиция“ в БСП не остана безмълвна и разкритикува действията на настоящото си ръководство, в лицето на лидера Корнелия Нинова. Но по-голяма яснота за изхода от вътрешните „крамоли“ може би ще има през септември, за когато са насрочени процедурата по провеждане на пряк избор на председател на БСП (12-19 септември) и 50-ият ѝ конгрес (26 септември).

По-скорошни ще бъдат обаче действията на левицата по отношение на властта. Социалистите обявиха, че ще внесат петия по ред вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов, на тема - корупция. Предишните бяха за управлението на водите, поради водната криза в Перник, за провал в здравеопазването, както и отново по темата корупция и национална сигурност, всички те - неуспешни.

През седмицата от БСП заявиха намерение за организиране на национална подписка за оставката на кабинета, а повод за това стана предложението им за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да разследва връзките на управляващите с укриващия се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков, като изслуша премиерът Бойко Борисов, министри и пиари. След пленума от 13 юни намерението за подписката отпадна.

Сега обаче БСП иска да бъде създадена Временна анкетна комисия в Народното събрание, заради сделката между Българската банка за развитие и Първа инвестиционна банка, според която държавата изкупува акции от търговската институция, с цел – увеличаване на нейния капитал, като задължително условие пред България за членство н ERM II и Банковия съюз.

Кристиан Вигенин"Българската банка за развитие беше създадена със съвсем други цели. Няма да сгрешим, ако кажем, че в годините тя се превърна в банка на олигарсите", каза през БНР заместник-председателят на НС и депутат от БСП Кристиан ВигенинПо думите му, тази банка не изпълнява задачите, за които е създадена - подпомагане на малкия и средния бизнес, а участва в схеми, които са извън целите ѝ.

Управляващите от ГЕРБ не се притесняват от вота на недоверие

В коментар по темата, пред БНР депутатът Тома Биков припомни, че социалистите са организирали няколко вота на недоверие в мандата на този парламент, но те не са довели до падане на правителството. Според него, действията на социалистите сега са продиктувани от вътрешнопартийната ситуация и надпреварата за лидер на партията "по темата кой е най-голям противник на ГЕРБ".

Тома БиковДепутатът определи като положителни действията на държавата да сложи ясна граница на едрия бизнес, по отношение на правосъдието и монопола. Затова, според Биков, искането на вот на недоверие точно по този въпрос е неоснователно.

"Превръщането на ГЕРБ в основна идеологическа разделителна линия в БСП едва ли говори добре за една партия. Би трябвало да има поне още една-две теми", коментира още Тома Биков.

Депутатът от ГЕРБ заяви още, че ако държавата си е била затворила очите за сигнала за укриване на данъци от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, управляващите със сигурност днес не биха имали проблемите, които последваха от повдигането на обвинения срещу т.нар. хазартен бос. 

Депутатът призова бизнесменът да се завърне в България и да даде показания пред прокуратурата.

Тома Биков беше категоричен, че когато един едър бизнес се опита да се наложи над останалите и да монополизира цели сектори от икономиката, държавата трябва да се намеси. 

В публикацията са използвани материали от Програма "Хоризонт" на БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изборите за ЕП и НС ще бъдат в един ден

На 9 юни в България ще се проведат едновременно избори за европейски парламент и за народно събрание. Президентът Румен Радев обяви решението си по време на консултациите с политическите партии, след като Димитър Главчев представи служебните министри...

публикувано на 05.04.24 в 11:48

Готов е съставът на служебното правителство

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи състава на служебно правителство пред държавния глава Румен Радев и представители на  политическите сили в народното събрание, без БСП. Ето и неговият състав: Министър-председател – Димитър..

публикувано на 05.04.24 в 11:04

По съседски: Събития с балкански адрес

Турската опозиция с историческа победа на местните избори Опозицията в Турция отбеляза историческа победа на местните избори на 31 март. От 10 метрополии само 3 остават за Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп..

публикувано на 05.04.24 в 11:00