Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фокус: здравето и благосъстоянието на българските деца

Снимка: БТА

Българските юноши заемат първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и са на второ място по ранен старт на сексуалния живот. Тревожните данни оповести неотдавна Световната здравна организация (СЗО) в доклада си „На фокус: здравето и благополучието на юношите”. Изследването обхваща 45 държави и се провежда веднъж на 4 години сред деца от 11 до 15-годишна възраст.

Тенденцията продължава да се задълбочава, а нивата на употреба на алкохол са се покачили двойно от предишното изследване – отбелязва доц. д-р Михаил Околийски, представител на СЗО в България. – Един от най-стряскащите данни е, че в България момичетата пушат повече от момчетата, което не се наблюдава в нито една друга държава. А това застрашава детеродната функция и отправя тревожен сигнал към демографската картина у нас.”

Кои други факти предизвикват безпокойство у специалистите? Алкохол пият редовно 28,9% от учениците, което е съществено увеличение спрямо 2014 г., когато този процент е бил 16,4%. По употреба на канабис България е на първо място с 19% при момчетата и 16% при момичетата. Сексуален опит имат 37% от 15-годишните момчета и 25% от момичета на същата възраст.

„В България младите хора започват да опитватили употребяват психоактивни вещества, алкохол и цигари на все по-ранна възраст. Пушат 9% от 11-годишните деца, 26% от младежите и 38% от девойките – коментира д-р Радосвета Стаменкова от Асоциацията по семейно планиране. – Притеснителен резултат от проучването в доклада е и, че българските ученици са на последно място по подкрепата, която чувстват от родителите си. В зависимост от пола и възрастта, нивото на усещането за подкрепа варира между 32% и 46%.“

Решение на проблемите специалистите виждат в активната превенция и в осигуряването на разбираема здравна информация. Необходимо е младите хора да са информирани и да могат да разговарят по темите, които ги вълнуват. Проблема с все още незадоволителната здравна култура в България доц. Околийски обяснява така:

„Родителите не са имали здравно образование в училище и голяма част от тях не са наясно с рисковете за децата от ранната употреба на алкохол или цигари. И много често не се опитват да ги предпазят, а дори и да го правят – не знаят как. Нужно е възможно най-рано да започва здравното възпитание и да се разясняват рисковете, които поемат децата, за да може те съзнателно да ги избягват.”

По този въпрос е категорична и социологът Силвия Иванова:

„Голяма част от учениците осъзнават рисковете, свързани с употребата на психоактивни вещества и появата на зависимости. Когато се говори открито за наркотици, алкохол, тютюнопушене, сексуално здраве, децата по-добре развиват негативните възприятия към тези рискови фактори.”

Картината на рисковото поведение показва комплекс от нездравословни навици сред българските юноши, твърди Лидия Василева, ръководител на изследването в България. Сериозен проблем, според нея, е и психичното здраве. Най-честите оплаквания на българските юноши са изнервеност, раздразнителност и главоболие. Ежедневната консумация на сладки неща и безалкохолни напитки също поставя младите българи на водещите места в негативните класации. Едва около 20% от децата са достатъчно физически активни всеки ден – се отбелязва още в доклада на СЗО.


В публикацията са използвани материали от БНР-Радио Видин

Снимка: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40