Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фокус: здравето и благосъстоянието на българските деца

Снимка: БТА

Българските юноши заемат първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и са на второ място по ранен старт на сексуалния живот. Тревожните данни оповести неотдавна Световната здравна организация (СЗО) в доклада си „На фокус: здравето и благополучието на юношите”. Изследването обхваща 45 държави и се провежда веднъж на 4 години сред деца от 11 до 15-годишна възраст.

Тенденцията продължава да се задълбочава, а нивата на употреба на алкохол са се покачили двойно от предишното изследване – отбелязва доц. д-р Михаил Околийски, представител на СЗО в България. – Един от най-стряскащите данни е, че в България момичетата пушат повече от момчетата, което не се наблюдава в нито една друга държава. А това застрашава детеродната функция и отправя тревожен сигнал към демографската картина у нас.”

Кои други факти предизвикват безпокойство у специалистите? Алкохол пият редовно 28,9% от учениците, което е съществено увеличение спрямо 2014 г., когато този процент е бил 16,4%. По употреба на канабис България е на първо място с 19% при момчетата и 16% при момичетата. Сексуален опит имат 37% от 15-годишните момчета и 25% от момичета на същата възраст.

„В България младите хора започват да опитватили употребяват психоактивни вещества, алкохол и цигари на все по-ранна възраст. Пушат 9% от 11-годишните деца, 26% от младежите и 38% от девойките – коментира д-р Радосвета Стаменкова от Асоциацията по семейно планиране. – Притеснителен резултат от проучването в доклада е и, че българските ученици са на последно място по подкрепата, която чувстват от родителите си. В зависимост от пола и възрастта, нивото на усещането за подкрепа варира между 32% и 46%.“

Решение на проблемите специалистите виждат в активната превенция и в осигуряването на разбираема здравна информация. Необходимо е младите хора да са информирани и да могат да разговарят по темите, които ги вълнуват. Проблема с все още незадоволителната здравна култура в България доц. Околийски обяснява така:

„Родителите не са имали здравно образование в училище и голяма част от тях не са наясно с рисковете за децата от ранната употреба на алкохол или цигари. И много често не се опитват да ги предпазят, а дори и да го правят – не знаят как. Нужно е възможно най-рано да започва здравното възпитание и да се разясняват рисковете, които поемат децата, за да може те съзнателно да ги избягват.”

По този въпрос е категорична и социологът Силвия Иванова:

„Голяма част от учениците осъзнават рисковете, свързани с употребата на психоактивни вещества и появата на зависимости. Когато се говори открито за наркотици, алкохол, тютюнопушене, сексуално здраве, децата по-добре развиват негативните възприятия към тези рискови фактори.”

Картината на рисковото поведение показва комплекс от нездравословни навици сред българските юноши, твърди Лидия Василева, ръководител на изследването в България. Сериозен проблем, според нея, е и психичното здраве. Най-честите оплаквания на българските юноши са изнервеност, раздразнителност и главоболие. Ежедневната консумация на сладки неща и безалкохолни напитки също поставя младите българи на водещите места в негативните класации. Едва около 20% от децата са достатъчно физически активни всеки ден – се отбелязва още в доклада на СЗО.


В публикацията са използвани материали от БНР-Радио Видин

Снимка: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43