Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В две училища в Южна Англия българчета учат родно четмо и писмо

7
Снимка: личен архив

Преди 10 години Мая Николова се озовава във Великобритания. Там се запознава с няколко млади семейства от България, търсещи възможност децата им да практикуват родния си език. В провинциалното градче Борнмут, където се установява Мая, такова място обаче няма. Затова амбициозната българка решава да отвори българско училище. Докато подготвя документите, за да го регистрира според английското и българското законодателство, с нея се свързва Маргарита Димитрова от съседния Портсмут и предлага да се организира училище и там, защото се оказва, че има доста желаещи. И така, през 2017 година в графствата отваря врати не едно, а цели две български неделни училища на името на българския просветен деятел от Възраждането Васил Априлов.


„През първата година – спомня си Мая Николова – започнахме с 22 деца, като през годините броят им се увеличи. За новата учебна година имаме записани общо 44 деца.”

Българската общност в Борнмут и Портсмут наброява около 1000 души, а малчуганите, които изучават майчиния си език, са на възраст от 5 до 12 години. С най-малките се работи по всички предмети, тъй като те имат нужда да научават нови думи от всички области на живота. От 1 клас започва изучаването на български език и литература по задължителната програма на Министерството на образованието, а по-големите ученици учат Човек и общество, История и География на България.

„Под формата на клубове по интереси сме въвели „Труд и творчество” и „Околен свят”, в които включваме работа с природни материали, презентиране на български празници и традиции, които се спазват в България и са много различни от тези в Англия − разказва Мая Николова. – Всички деца, завършили успешно учебната година, получават удостоверение. Много малка част от семействата ще се върнат в България, но този документ е валиден в българските училища.”

Филолог и счетоводител по образование, Мая Николова влага цялата си душа в това, което прави и не се ограничава с постигнатото. Сред интересните ѝ идеи са писане на писма до връстник и виртуални разходки из родния ѝ град Велико Търново.

„Едната ми идея вече се осъществява – казва Мая Николова. – Получени са първите писма, изпратени до други български деца от Люксембург и Корнуол в Англия. В момента се опитваме да разпространим тази наша инициатива и сред училища в България, тъй като е добре за нашите деца да комуникират с връстници от българска среда. За тази инициатива работим с библиотеката към Народно читалище „Развитие” в град Пещера и се надяваме скоро да се включат училища както от България, така и от Англия.”

Родители от близките три града, където живеят около 200 български семейства, също са изразили желание децата им да изучават български език, затова Мая Николова се надява скоро да открие и там филиал на неделното училище.

„Най-важното, на което искаме да научим децата, е уважение и толерантност към всеки език, любов към нашия български език и гордост, че са част от един велик народ – споделя Мая Николова. – Аз мечтая един ден децата ни да се гордеят с историята ни и да градят история, която да остане в учебниците.”

Вижте поздрав от децата от българското неделно училище „Васил Априлов” в Портсмут по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимките са предоставени от Мая Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40