Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аспержите - отново на българска земя

Снимка: архив

Наричат аспержите кралски зеленчук, защото успяват да очароват  с нежния си вкус Краля Слънце. Той така ги харесал, че накарал градинарите си да ги отглеждат целогодишно, за да ги има постоянно на трапезата си.  Оттогава, в Средна и Западна Европа, аспержите са се превърнали в любимо ястие и деликатес. По нашите земи все още възприемат зеленчука за екзотичен и малцина знаят, че в началото на ХХ век България е била най-големият производител на аспержи в Европа. След 1944 г. зелените крехки, напъпили пръчици са набедени като „буржоазно“ ястие и изчезват от българския пазар. В последните години обаче, те се появиха отново на трапезата ни и то отгледани от български производители, чиято продукция е на европейско ниво.

Борислав Иванов и съпругата му, от добричкото село Златия (Североизточна България), са едни от малкото земеделци в страната, които се осмеляват да гледат аспержи. Преди около 5 години те се завръщат от Германия, където са работили в сферата на туризма и гастрономията.

„Решихме да се занимаваме със земеделие, понеже живеем в туристически район, а и Черно море е близо до нас – разказва Борислав. Навремето дядо ми е бил градинар и ние следваме традицията.“

Двамата с жена му нямат особени познания в земеделието, затова семейството се учи в движение. В момента, на площ от около 4 декара, те отглеждат почти всички традиционни за България зеленчуци, но и по-екзотични, каквито са аспержите. Наблягат на разнообразието и качеството, а не на количеството:



„Това, което произвеждаме, успяваме да го реализираме. Забелязваме, че с всяка изминала година търсенето става все по-голямо – продължава Борислав. – Освен аспержите, отглеждаме физалис (Physalis) и ревен. По време извънредното положение, заради на пандемията от Сдэса-19, не сме срещнали особени затруднения. Докато бяха затворени пазарите, правехме продажби онлайн и доставяхме продуктите си на място при клиентите. Така успяхме да реализираме всичко. Имаше интерес към аспержите и салатите и към всички зеленчуци. В съвсем малки количества отглеждаме и шафранов минзухар. Сред клиентите ни са и един-два ресторанта от региона. Останалите са от фермерския пазар, където продаваме продукцията си. Работим само аз и жена ми. От време на време, когато се налага, едно момче, което разбира от зеленчуци идва да ни помага, но основното вършим ние.“

Намеренията на Борислав и съпругата му са да увеличат производството на аспержи. Събират ги от април до края на юни. Диетолозите твърдят, че са богати на витамините В6, А и С. Имат и високо съдържание на минерални вещества, особено калций, магнезий, цинк и желязо. Те са и незаменим източник на триптофан, който спомага за доброто настроение и спокойния сън. А за да сме сигурни, че съдържат всичките полезни вещества, трябва да се избират твърди, гладки, с гланц и затворени пъпки. Колкото са по-зелени или съответно по-бели, толкова са по-крехки и полезни.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: Градина Иванови, Златия/ facebook



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25