Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови огнища на Covid-19 в Гърция и Турция, у нас - 112 нови случая

Българите да бъдат предпазливи, по възможност – да се въздържат от пътувания, съветва Министерството на външните работи

Снимка: Pixabay

За последните четири денонощия Турция отново регистрира по около 1500 заразени с новия коронавирус – информира кореспондентът на БНР в Истанбул Мариян Карагьозов. В последните дни броят на излекуваните пациенти в рамките на 24 часа е по-малък от този на заразените. Негативната тенденция се появи след като на 1 юни редица мерки срещу пандемията в югоизточната ни съседка бяха разхлабени, коментира кореспондентът.

Активните случаи на Covid-19 в Турция са около 23 000. До момента от новия коронавирус в страната са починали над 4800 душиВ „Туитър“ турският здравен министър Фахреттин Коджа е написал, че нивата на заразяване от над 1000 души дневно са резултат от „някои региони и поведението на някои групи хора“ – предава Карагьозов и допълва, че в последните дни в част от югоизточните райони на Турция се наблюдава увеличаване на броя на заразените. По тази причина собствениците на малки магазини и бизнеси в община Джизре, област Шърнак, са взели решение да затворят доброволно за 10 дни.

От 1 юни в Турция врати отвориха ресторантите и кафенетата, по-късно бяха подновени полетите и отменени и последните забрани за влизане и излизане по автомобилните пътища в някои от най-големите градове в страната.

От 11 юни 2020 г. турските власти възстановиха и преминаването през граничните контролно-пропускателни пунктове с Република България – „Капъкуле“, „Хамзабейли“ и „Дерекьой“ за български и чужди граждани, без прилагането на ограничителни мерки във връзка с разпространението на коронавируса. При основателни съмнения относно здравословното състояние на пътуващите, се предвижда да бъдат извършени безплатни тестове за наличие на вируса Covid-19 на пунктовете, се казва в актуалната справка на интернет страницата на Българското министерство на външните работи по отношение на пътуванията до Турция. Остава препоръката към българските граждани да се въздържат от пътувания.

За ново огнище на заразени от Covid-19 съобщава и кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. Огнището е близо до границата с България, в гръцка община до град Ксанти.

След извънредно заседание на щаба за контрол по разпространение на коронавируса и Министерството за защита на гражданите, властите в южната ни съседка са въвели извънредни мерки в община Ясму област Родопи. Под пълна карантина е село Агиасму, след регистрирани нови 5 случая на заразени от Covid-19. В съседно село Ахино има 11 случая на заразени. Трима починаха за 24 часа.

Въведена е забрана за влизане и излизане от селото, както и вечерен час от 21 часа до 7 сутринта. Носенето на маски е задължително. Служители на общината ще снабдяват с храна и лекарства хората под карантина. Засега въведените извънредни мерки са за седем дена.

В рамките на седмица на летището в Атина са взети от пристигащите туристи над 7800 проби, от които само 4 са положителни, съобщава Катя Пеева, цитирайки Министерството на здравеопазването. Под пълна проверка за спазване на предпазните мерки и дистанция са всички хотели и плажни ивици в Гърция.

Подобно на Турция, и за Гърция от външното министерство на България препоръчват на българските граждани да се въздържат от пътувания.

В България - петима са починали от Covid-19 през изминалите 24 часа, съобщава Eдинният информационен портал за Covid-19. 

Излекуваните са 33-ма. Установени са 112 новозаразени при направени повече от 2000 теста, които също са повече от пробите през последните дни за едно денонощие. 

Една от вероятните причини за високия брой нови случаи е връщането на заразата в плевенското село Буковлък, наложени бяха по-строги мерки и в един от кварталите на град Стралджа, както и в ромския квартал "Изток" в Кюстендил.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00

България днес – 22 март 2024 г.

В "България днес" на 22 март отбелязваме Световния ден водата, говорим за историята и употребата на термалните извори в столицата. Обобщаваме събитията от изминалата седмица на Балканите, след което се отправяме към Рим, където е организирана фотографска..

публикувано на 22.03.24 в 19:00