Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 105

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Здравният министър: Не се планира удължаване на извънредната обстановка след 30 юни
В страната в момента няма ситуация, в която министърът на здравеопазването да предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка след 30 юни. Това каза министър Кирил Ананиев в интервю за радио "Дарик". Той посочи обаче, че в сила ще остане спазването на основните противоепидемични правила - носенето на маски в лечебни заведения, аптеки, градския транспорт и изискването за 50% запълняемост на театрални и концертни зали. Ананиев посочи, че България е сред страните с най-малко заразени - около 5%.

81 нови случая на Covid-19 от 2371 проби
81 от изследваните през последното денонощие 2371 проби са с положителен резултат. Това показват данните в Националната информационна система. Към момента в България са потвърдени общо 3755 случая на коронавирус. От тях 1554 са активни. Починалите лица с потвърден коронавирус са 193, три от тях са от последните 24 часа. 2008 са излекуваните лица, от които 67 са регистрирани през последните 24 часа.

С фалстарт започна летният туристически сезон в България
Чартър с туристи, планиран за неделя, 21 юни, който трябваше да бъде първият за страната ни за този летен туристически сезон, е отменен. Това е съобщил за bgtourism.bg генералният представител на TEZ TOUR България Бейзат Туналъ. Самолетът трябваше да пристигне на летището в черноморския град Бургас с туристи от Рига. Решението за отмяна на полета е взето в Латвия заради големия брой новорегистрирани болни с коронавирус в България.

Кипър вече не изисква документ за Covid-тест от българи
Въпреки увеличения брой случаи на заразени в нашата страна през последната седмица, България остава в първата нискорискова група за Кипър. От събота, 20 юни, островната държава вече не изисква от пристигащите български граждани сертификат за отрицателен резултат от тест за коронавирус.

Туристическите общини са с най-висок процент безработни заради Covid-19
Влиянието на икономическата криза върху пазара на труда през месеците на пандемията е различно в различните части на страната, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Регионите с поначало по-слаба динамика на трудовия пазар са сред по-малко засегнатите. По абсолютен брой регистрирани безработни водещи са най-големите общини – София, Варна, Пловдив и Бургас. В процентно отношение обаче най-висок ръст бележи безработицата в общини, чиято икономика до голяма степен зависи от туризма. За периода от март до май тя е 13,1% в планинския курорт Банско и 12,5% в съседния му град Разлог. Високо е нивото й и в градовете, известни с лековитите си води - Хисаря, Велинград, Павел Баня и Сандански.

Заради коронавируса българи от цял свят се събраха онлайн вместо за събор на живо
Във Верона, Италия, днес бе дадено начало на първия по рода си двудневен виртуален събор „На мегдана на другата България“. Българското фолклорно изкуство се излъчва онлайн в Youtube.com, представено от българи от различни краища на света. Това е първото онлайн издание на събитието от 2015 година насам, когато то се провежда за първи път в Лион, Франция.

Първо дерби след началото на пандемията
В съботния ден в София се проведе първото след извънредното положение заради епидемията на коронавирус дерби между отборите на ЦСКА София и Левски. Полицията обяви, че разчита на самосъзнанието на футболните фенове за спазване на противоепидемичните мерки.


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посрещнете новите QSL-картички на БНР за 2024!

Здравейте, скъпи приятели! С радост ви съобщаваме, че с любезното съдействие на Министерството на туризма на Република България вече са факт QSL-картичките на БНР за 2024 г. Двете нови серии са озаглавени "Красотата на България". Със..

публикувано на 05.04.24 в 14:45

България днес – 4 април 2024 г.

В „България днес“ на 4 април ще ви разкажем за паметника на Кирил и Методий в Малага, първия български паметник в Испания, който ще бъде открит на 5 април, в навечерието на Успението на Св. Методий...

публикувано на 04.04.24 в 19:00

България днес – 3 април 2024 г.

В „България днес“ на 3 април отбелязваме 165 години от първата учебна година в Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“. Как се преподават и учат знания във време на война и как България..

публикувано на 03.04.24 в 19:00