Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 106

Снимка: iStockGetty Images

Смущаваща е тенденцията за увеличаване на заразените с коронавирус
Тенденциите са смущаващи, в последните 8 дни имаме завишаване на положителните случаи, коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. Това ме притеснява. Взривовете в огнищата станаха много. Хората са заразени от неспазване на елементарни правила – да не се събират множества на затворени места. Това ще донесе много негативни последици. Според Кантарджиев не е логично поставяне на контролни пунктове на входовете и изходите на градовете или затваряне на хората вкъщи. На закрити обществени места препоръчвам маски, използване на дезинфектанти, избягване на събирания на големи групи на закрито, отново припомни правилата професорът.

В Благоевград е регистриран първи служител на БНР с коронавирус
117 нови случая на заразени с Ковид-19 са установени в страната през изминалото денонощие при направени 1360 теста. Общият брой на заболелите от началото на пандемията достигна 3872 души, показва Единният информационен портал. Спрямо предното денонощие има увеличение с 36 нови случая повече. 6 са починалите. С тях общият брой на жертвите на заразата достигна 199 човека. В болница са 322-ма пациента, от които 13 в интензивни отделения. 19 са излекуваните от коронавирус за последните 24 часа. Броят на излекуваните до момента е 2027 души. Първи случай на заразен с коронавирус бе регистриран в Радио Благоевград на БНР. Направени са PCR тестове на всички служители в Радио-телевизионния център.

Преди да бъде приет в болница всеки пациент трябва да бъде тестван
Епидемията е почти овладяна, малко остана. Но има опасност да изпуснем нещата от контрол. Има опасност, ако населението не разбере, че коронавирусът не си е отишъл и че трябва да се спазва дисциплина. Трябва да имаме едно наум, защото повечето случаи са от определени огнища заяви д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. Според Брънзалов всеки пациент, който трябва да бъде приет в болница, предварително трябва да бъде тестван за COVID-19. В противен случай се поема риск лечебните заведения да се превърнат в огнища на зараза.

Много въпроси към бъдещите ваксини срещу COVID-19
Близо сме до ваксина срещу коронавируса. Съмненията са до каква степен тя ще предпазва от инфекция, дали няма да доведе само до по-леко протичане на болестта, коментира пред БНР  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. В човешкия организъм отделно се образуват две огнища - в горните дихателни пътища и в белия дроб. Най-вирулентна и смъртоносна е заразата в белия дроб, но вирусите от там се разпространяват трудно сред други хора. Заразни са вирусите в назофаринкса, но те са по-малко вирулентни. Това е обяснението за намаляване силата на вируса и неговата смъртоносност, както бе в първите месеци, казва Кантарджиев.

Опасения за COVID-19 във висшето ръководство на БСП
Янаки Стоилов от ръководството на Българската социалистическа партия, който е присъствал на пленума на левицата миналата събота, е дал положителна проба за коронавирус и е приет за лечение във Военномедицинска академия. Затова от ръководството на основната опозиционна партия призовават социалистите, присъствали на пленума на 13 юни, които почувстват симптоми на заболяването, веднага да потърсят лекарска помощ. Информацията е съобщена в писмо на лидера Корнелия Нинова, адресирано до всички членове на Националния съвет на партията. Градският и Националният съвет на БСП организират тестване за коронавирус на своите членове, тъй като Стоилов е участвал в масови партийни прояви и на двете структури. Повече подробности - ТУК.

След столичното футболно дерби отборът на ЦСКА е под карантина
Целият футболен отбор на ЦСКА-София е изолиран на базата им в Панчарево, след като нападателят Томи Юрич е дал положителен тест за Covid-19. Всички играчи са тествани, а австралийският национал чака резултата от втората му проба. Още в събота на 20 юни при столичното дерби между отборите на ЦСКА и „Левски“, завършило 3:3, стана ясно, че "червените" имат съмнения за коронавирус при Юрич и Стефано Белтраме. Двамата са имали температура от 38 градуса и затова не участваха в мача. Първо новината бе съобщена от треньора Милош Крушчич, а след това потвърдена и от главния мениджър на "червените" Стойчо Стоилов.


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 5 април 2024 г.

В "България днес" ви отвеждаме до  Лисабон , за да ви разкажем за българската общност там, за българското училище и българските православни средища. В рубриката ни " Радио България при българите в..

публикувано на 05.04.24 в 19:00

Посрещнете новите QSL-картички на БНР за 2024!

Здравейте, скъпи приятели! С радост ви съобщаваме, че с любезното съдействие на Министерството на туризма на Република България вече са факт QSL-картичките на БНР за 2024 г. Двете нови серии са озаглавени "Красотата на България". Със..

публикувано на 05.04.24 в 14:45

България днес – 4 април 2024 г.

В „България днес“ на 4 април ще ви разкажем за паметника на Кирил и Методий в Малага, първия български паметник в Испания, който ще бъде открит на 5 април, в навечерието на Успението на Св. Методий...

публикувано на 04.04.24 в 19:00